Jdi na obsah Jdi na menu

Juniorky jsou druhý nejlepší tým v republice!

Skvělým způsobem zakončilo letošní sezónu družstvo juniorek Sokola Kolín-atletika, které po titulu mistryň Čech vybojovalo ve finále mistrovství České republiky v Opavě po nadšeném týmovém výkonu nečekané stříbrné medaile. 

Papírové předpoklady stavěly kolínský tým podle přihlášek k soutěži až na čtvrtou příčku za všechna tři moravská družstva, ale dění na stadiónu nakonec probíhalo zcela jinak. V první disciplíně časového pořadu, běhu na 800 metrů, neměly Kolíňačky zastoupení, ale už druhá ukončená disciplína, hod oštěpem, je letos tradičně kolínskou nejsilnější, a to se potvrdilo i tentokrát. Výborným osobním rekordem 43,10 m zazářila Alice Přibylová, která vybojovala druhou příčku. Postupně se v soutěži zlepšovala Žaneta Vrbová, které nakonec patřilo ve velmi kvalitní a vyrovnané soutěži páté místo (39,60), do finále se probojovala také osmá Anna Radikovská (38,45) a další dva body přidala ještě Lucie Bartůšková (37,20). V součtu tedy přinesl tento závod na kolínské konto 20 bodů. O další čtyři body se postarala v soutěži tyčkařek Anita Hrušková, která se této disciplíně sice již dva roky nevěnuje, ale v nejdůležitějším utkání roku družstvu obětavě vypomohla a zdolala 236 cm. V rozbězích na 100 metrů všechna tři kolínská děvčata obsadila shodně třetí pozice a postoupila do finále B. Kristýna Šlehubrová za 12,68 s, Jana Šafránková za 12,69 s a Eliška Králová za 12,81 s. Ve finálovém běhu potom dosáhla na čtyři body vítězka B finále Jana Šafránková ve svém letos nejrychlejším čase 12,48 s v protivětru 1,2 m/s a jeden bod přidala Eliška Králová rovněž ve svém letos nejrychlejším čase 12,62 s. V běhu na 100 metrů překážek žádná dívka v kolínském dresu tentokrát nestartovala, ale běh na 400 metrů už další body na kolínské konto přinesl. Zasloužily se o Anna Kozlová, která doběhla na sedmé pozici (58,54) a Lenka Novotná, která skončila v osobním rekordu 59,26 s devátá.

Druhá třetina utkání začala výraznou bodovou injekcí z hodu kladivem. V něm poslala čtvrtá Eliška Drábková čtyřkilogramové náčiní do vzdálenosti 40,60 m, šestou pozici obsadila Barbora Malá výkonem 38,70 m a jeden bod přidala také desátá Žaneta Vrbová (29,81). Vysoké bodové zisky přinesly kolínskému týmu oba nejdelší běhy. Na 3000 metrů překážek vybojovala v posledním kole páté místo Vanessa Adamcová (13:47,54), sedmou příčku obsadila Tereza Škopková (15:17,29) a na kolínské konto přiskočilo deset bodů. Ještě úspěšnější byly kolínské běžkyně v závodě na 3000 metrů. Eliška Kliková doběhla na třetí pozici ve svém letos nejrychlejším čase 11:47,80 min., sedm bodů za čtvrtou příčku získala Tereza Havlíčková (12:10,04) a v závěrečném finiši se na šesté místo dokázala posunout Andrea Vlková (13:28,70). Tento závod tedy přinesl Kolíňačkám stejně jako hod oštěpem plných 20 bodů. Během dlouhých běžeckých závodů vyvrcholila také soutěž dálkařek, ve které si skvěle vedla Natálie Olivová. I když absolvovala pouze dva pokusy, neboť pak již musela přejít na svou další soutěž, skok vysoký, dokázala doletět těsně za své osobní maximum na 557 cm, a to znamenalo zisk osmi bodů za třetí místo. Ve skoku vysokém se o stejný bodový příděl postarala Anita Hrušková, která v nabité soutěži zdolala 169 cm. Natálii Olivové výkon o šest centimetrů horší stačil tentokrát až na osmou pozici. Běh na 400 metrů překážek pak zvýšil kolínské konto o šest bodů zásluhou páté Lenky Novotné (64,90). Před poslední třetinou utkání bojovaly kolínské juniorky za bezkonkurenčním týmem Olympu Brno, který již desetiletí neotřesitelně opanuje domácí juniorskou scénu, o druhou příčku s domácí Opavou, ostatní týmy v tu chvíli sice už výrazněji ztrácely, ale v závěru závodu měly přijít pro Kolín slabší disciplíny.

V hodu diskem ale místo papírové nuly vybojovaly Lucie Seifertová a Eliška Drábková důležitých pět bodů, když si obě dvě dokázaly posunout osobní maxima. Osmá Lucie Seifertová na 32,87 m a devátá Eliška Drábková hodila jen o deset centimetrů méně. Zásluhou šesté Anny Kozlové (25,65) dopadl pro kolínská děvčata příznivěji, než hovořily předpoklady, i běh na 200 metrů. V běhu na 1500 metrů vyběhla další důležité čtyři body Kateřina Kašíková (5:43,95) a dalším plusovým ziskem bylo i 9 bodů ve vrhu koulí. O ty se postaraly šestá Natálie Olivová (11,45) a novým osobním rekordem sedmá Barbora Malá (11,22). Třetí disciplínou od konce tentokrát byla štafeta na 4x100 metrů, v níž sestava Šlehubrová, Kozlová, Šafránková, Králová zaběhla kvalitní čas 48,55 s a doběhla třetí. Když potom v trojskoku dokázala Helena Rothanzlová získat výkonem 11,13 m čtyři body, byl kolínský tým před závěrečnou štafetou na 4x400 metrů o šest bodů před domácím Sokolem Opava a o 16 bodů před mocně finišujícím družstvem Atletiky Jižní Město. Kolínské kvarteto Novotná, Novosadová, Králová, Kozlová ale zaběhlo výborný závod, doběhlo na stříbrné pozici za 3:58,51 min. a soupeřkám už nedalo šanci ohrozit zisk senzační stříbrné medaile. 

Kolínské družstvo vedené Jiřím a Klárou Tučkovými podalo nesmírně týmový výkon, vždyť z 24 startujících závodnic jich dokázalo bodovat plných 22! Zisk druhého místa v prestižní kategorii juniorek je jedním z největších úspěchů kolínské mládežnické atletiky posledních let.

Výsledek finále mistrovství České republiky:

1. AK Olymp Brno 269,5, 2. TJ Sokol Kolín-atletika 147, 3. TJ Sokol Opava 137, 4. Atletika Jižní Město 136, 5. ASK Slavia Praha 115,5, 6. Atletický klub Olomouc  99, 7. SK Jeseniova 84, 8. TJ LIAZ Jablonec n/N. 69