Jdi na obsah Jdi na menu

Josef Pazdera překonal český žákovský rekord!

V sobotu 4. května proběhl na kolínském stadiónu letošní ročník memoriálu Josefa Hájka v hodu kladivem. K vidění byly výborné výkony, mezi nimiž kraloval letošní nejdelší český hod Volodymyra Myslyvchuka, který je nejen novým rekordem kolínského stadiónu, ale i hlasitou přihláškou do boje o olympijskou Paříž. Výrazně se blýskl také kolínský žákovský svěřenec Tomáše Prajsnera Josef Pazdera, který o 26 cm překonal 29 let starý český rekord pozdějšího medailisty z mistrovství světa Lukáše Melicha!

Volodymyr Myslyvchuk, který už letos splnil limit pro účast na mistrovství Evropy v Římě, ale stále ještě čeká na povolení World Athletics reprezentovat Českou republiku, poslal hned prvním hodem své náčiní do vzdálenosti 77,31 m, čímž o tři čtvrtě metru posunul své osobní maximum i rekord stadiónu. Svou formu pak potvrdil ještě dalším hodem dlouhým 77,10 m. Druhé místo vybojoval domácí Martin Buryan, jehož nejdelší hod měřil 68,03 m, a třetí skončil ústecký Samuel Camara, který hodil pouze o 14 centimetrů méně. Týden před prvním kolem ligové soutěže testovali svou formu i další kolínští kladiváři. Nejvíc se dařilo Karlu Hanušovi, který poslal kladivo na 52,41 m, padesátku přehodil i Vlastimil Trnka (50,21) a těsně pod ní zůstali Jan Balát (49,84) a Pavel Peňáz (46,91).

Závod žen byl velmi vyrovnaný a vyhrála jej staroboleslavská Tereza Holcová (62,95) jen těsně před Veronikou Bártovou z pražské Dukly (62,77) a třetí příčku obsadila plzeňská Anna Sýkorová (55,74). Velmi dobrou formou těsně před startem prvoligové soutěže potěšila domácí Eliška Kopecká, která hodila 46,03 m.

Kolínskému žáku Josefu Pazderovi se dařilo od začátku soutěže. Český rekord, který ohrožoval už v minulém týdnu, padl jeho třetím pokusem, kdy se po hodu pouze na dvě otočky čtyřkilogramové kladivo zarylo do trávníku ve vzdálenosti 65,33 m! Poté novopečený český rekordman přidal ještě otočku třetí, ale technicky se mu už tak nedařilo. I tak se v jeho podání letos nejspíše dočkáme ještě podstatně delšího hodu.

Méně už se tentokrát, dařilo lídru dorosteneckých tabulek Antonínu Adamovi, který zaznamenal pouze jediný zdařený pokus, který měřil 58,60 m. Junior Ondřej Veselý dosáhl výkonu 45,50 m.