Jdi na obsah Jdi na menu

Již zítra se na Velké ceně Kolína představí závodníci české špičky

Už dnes proběhne na atletickém stadiónu Mirka Tučka v Kolíně-Borkách 81. ročník jednoho z nejstarších závodů v naší republice - Velké ceny města Kolína. A vzhledem k očekávanému ideálnímu atletickému počasí a předběžným přihláškách závodníkům z české špičky se můžeme těšit na kvalitní mítink.

Výkonnostním vrcholem by měl být první domácí start kladivářky Kateřiny Šafránkové po návratu z velmi úspěšného mistrovství světa v Londýně, kde obsadila skvělé 8. místo. Zajímavou bitvu s šancemi na překonání rekordu mítinku slibuje memoriál Václava Širce ve skoku vysokém, kde se utkají dva nejlepší výškaři z letošního mistrovství ČR. Mírným favoritem je mnohonásobný medailista z vrcholných akcí včetně olympijských her Jaroslav Bába, letošní mistr republiky s osobním rekordem 237 cm (letos 220 cm), ale výbornou formu má letos i domácí Matyáš Dalecký, který v tomto roce překonal 216 cm, což je výkon rovný rekordu tohoto mítinku. Ve výšce žen je pak jasnou favoritkou Nikola Strachová, která se v roce 2017 dostala již přes 183 cm.

Favority dálkařských soutěží jsou letos třetí nejlepší český skokan Adam Zelinka, který má na svém kontě výkon 756 cm, a Jana Korešová, jež vede letošní české tabulky skokem dlouhým 636 cm. Velkou bitvu pak slibuje Cena města Kolína na 1000 metrů žen, kde se sejde konkurence běžkyň, které mohou pomýšlet i na překonání deset let starého rekordu mítinku, jenž má hodnotu 2:46,02 min. K největším favoritkám budou patřit Renata Vocásková, Diana Mazuliániková, Klára Kováříková a Monika Hrachovcová.

S velkou pravděpodobností se dá očekávat překonání rekordů mítinku v obou sprinterských trojbojích. Ty prozatím drží Ludvík Bohman z roku 1999 (2697 bodů) a Jana Korešová z loňska (2832). Letošní starty českého rekordmana v běhu na 100 m časem 10,23 s Jana Veleby či semifinalisty letošního juniorského mistrovství Evropy domácího Štěpána Hampla v soutěži mužů a v poslední době ve skvělé formě běhající kolínské Heleny Jiranové, výborných překážkářek Lucie Koudelové a Kateřiny Dvořákové, čtvrtkařky Terezy Petržilkové či současné rekordmanky Jany Korešové v soutěži žen avizují výborné výkony.

Mítink začíná v 15.30 hod. a kolínští atleti věří, že kromě kvalitní konkurence přivítají na stadiónu i početnou diváckou kulisu.