Jdi na obsah Jdi na menu

Jakub Vítek zlatý, Stanislav Jíra, Denisa Pešová a štafeta dorostenek stříbrní!

Nakonec 25 mladých kolínských atletů se představilo na letošním halovém gigantu – mistrovství České republiky juniorů a dorostu – v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce v konkurenci 749 závodníků ze 118 klubů.

Šampionát zahájily rozběhy na nejkratší trati 60 metrů, nejprve s překážkami a poté na trati hladké. Celkově se představilo vždy mezi nejlepší českou čtyřiadvacítkou 13 kolínských sprinterů, pouze tři z nich se ale mohli radovat z postupu mezi finálovou osmičku. Mezi dorosteneckými překážkářkami si velmi dobře vedla především Lenka Novotná, která časem 9,15 s vylepšila kolínský historický rekord v této kategorii a celkově skončila na 12. místě. Kateřina Tvrdá zaběhla za 9,39 a obsadila 19. pozici. Mezi dorostenci nejlépe zabojoval celkově jedenáctý Tomáš Konvalina (8,63), Josef Šedivý vybojoval 15. místo (8,71) a Jan Brát byl devatenáctý (8,83).

I rozběhy na hladké šedesátce zahájily dorostenky. Jana Šafránková skončila ve svém rozběhu v čase 7,83 s třetí a až do posledního běhu musela čekat, zda jí to bude stačit na postup. Nakonec se mohla radovat ze sedmé postupové příčky, naopak Kristýna Šlehubrová obsadila po výkonu 7,90 s první nepostupovou pozici. Daleko od postupu skončila trojice dorostenců. Lukáš Soukal obsadil 17. místo (7,31), Jiří Šámal byl 22. (7,37) a Tadeáš Zákora 24. (7,50). Jako poslední zaklekli do bloků junioři a tady se Kolíňákům dařilo. Z prvního rozběhu lehce z vítězné pozice postoupil Stanislav Jíra (6,99), ve druhém rozběhu zajistilo druhé místo ve vyrovnaném osobním rekordu 7,02 s postup Marku Řehákovi a spokojený byl i Dominik Holub, který testoval rychlost před svou hlavní disciplínou trojskokem a zaběhl si osobní maximum 7,15 s, což znamenalo 11. místo.

Jako první zaklekla k finálovému závodu na 60 metrů dorostenka Jana Šafránková. Té se bohužel na rozdíl od medailistek nepodařilo zopakovat letošní maximum a na setinu stejným časem jako v rozběhu 7,83 s doběhla na 6. místě. Pak ale už přišla první kolínská medailová radost. V juniorském finále dokázal Stanislav Jíra svou letošní vynikající formu přetavit v mistrovské stříbro, když časem 6,85 s podlehl pouze hlavnímu favoritu Matěji Krskovi z Kladna! Nadšený ze svého výsledku mohl být i Marek Řehák, který poprvé v životě stlačil svůj osobní rekord pod 7 vteřin a v čase 6,99 s proběhl cílem jako pátý.

safrankova_1.jpgjira_2.jpg

 

 

 

 

 

 

Foto: Denisa Kisialová

Z Kolíňáků se v technických disciplínách nejprve představila dorostenecká výškařka Natálie Olivová, která se v halové sezóně potýkala nejen se zdravotními problémy, ale i s nemožností v kolínských podmínkách trénovat v zimě skok vysoký. Zdolala na třetí pokus 160 cm a bylo z toho na 7. příčce třetí kolínské finálové umístění. V rozběhu na 400 metrů si druhý osobní rekord vylepšila dorostenka Lenka Novotná, která časem 61,52 s obsadila 13. místo. O tři příčky hůře skončil junior Tadeáš Krakuvčík, který stejnou trať absolvoval za 51,50 s.

olivova_1.jpg

Foto: Denisa Kisialová

Skvělou dramatickou podívanou přinesla výška juniorek. Denisa Pešová, vedená letos brněnskou trenérkou Zuzanou Hlavoňovou, překonala všechny výšky až po 178 cm, na níž už zůstala sama pouze se spolufavoritkou Bárou Sajdokovou z Třince, na první pokus, a to v tu chvíli kvůli jedné opravě soupeřky znamenalo vedení v soutěži. Na 181 cm ale uspěla napoprvé Sajdoková, kolínská výškařka však zdolala laťku napodruhé a překonala absolutní kolínský historický rekord v kategorii žen! Na další výšce už žádná z výškařek neuspěla, a tak Denisa Pešová získala druhé kolínské stříbro.

Dalším dramatickým závodem byla soutěž juniorských trojskokanů. Po prvních třech pokusech měl Dominik Holub na svém kontě výkon 13,89 m a postoupil do finále z třetí pozice. Ve čtvrtém pokusu přidal dokonce nový osobní rekord 14,29 m, ale v páté sérii se před něj dostal skokem dlouhým 14,44 m Jan Jirásek z Dukly Praha, a tak na kolínského trojskokana zbyla nepopulární bramborová medaile. Ve stejném závodě bojoval také Tomáš Podnecký, který zůstal skokem dlouhým 13,18 m těsně za osobním maximem a skončil na 12. místě. V běhu na 3000 metrů juniorek startovala Eliška Kliková, která v osobním rekordu 11:48,90 min. doběhla na 11. pozici.

Poslední sobotní kolínské vystoupení ale směle sneslo označení „zlatý hřeb večera“. Juniorský tyčkař Jakub Vítek vstoupil do soutěže až ve chvíli, kdy v ní už nezbýval ani jeden soupeř a se 449 cm si hravě poradil. Pak přidal ještě 470 cm, napotřetí 486 cm a znovu napotřetí překonal poprvé v životě magickou hranici pěti metrů a zároveň kolínský historický rekord mužů a zcela suverénně vybojoval titul mistra České republiky!

Video: Tomáš Podnecký

Nedělní pořad zahájily rozběhy všech kategorií na 200 metrů. Výborně zaběhla dorostenka Kristýna Šlehubrová, která si vylepšila osobní rekord na 26,08 s a tato loni ještě žákyně obsadila 12. příčku. Jen o místo hůře skončil dorostenec Lukáš Soukal, který výkonem 23,17 s zaostal jen setinku za svým maximem. Nejlépe dopadli junioři, když Stanislav Jíra si vítězstvím v rozběhu za 21,99 s vybojoval postup do finále a Marek Řehák v osobním rekordu 22,55 s doběhl devátý.

V trojskoku dorostenců startoval Vojtěch Teplý, který nejdelším pokusem 12,52 m zaostal 2 cm za „osobákem“ a na 10. místě 18 cm za finále. Podobně skončil i dorostenecký koulař Jakub Dudáš, kterému z 9. pozice při výkonu 13,08 m chybělo mezi osmičku 22 cm. První nedělní finálové umístění pak vybojoval juniorský výškař Tomáš Puczek, který zdolal 189 cm, a to stačilo na 5. místo, když medaile ležela ve výšce 196 cm. Naopak příliš se nedařilo dorostenecké trojskokance Heleně Rothanzlové, která výkonem 10,22 m obsadila 16. pozici.

Poté přišel dramatický, ale smolný závod ve vrhu koulí dorostenek pro asi největší překvapení z řad kolínské výpravy – Barboru Malou. Ta si hned v první sérii vylepšila o 31 cm osobní rekord, když vrhem dlouhým 13,06 m poprvé v životě překonala hranici 13 metrů, a usadila se nečekaně na stříbrné pozici. Tam vydržela až do čtvrté série, kdy se před ni o 10 cm posunula chrudimská Bažoutová. Barbora ale okamžitě zareagovala zlepšením na 13,23 m a ještě v poslední šesté sérii před závěrečnými dvěma pokusy celé soutěže držela stříbro. Nakonec ji ale o jediný centimetr přehodila Bažoutová a po ní výrazněji i vítkovická Králová, a na kolínskou vrhačku tak zbylo hodně smolně 4. místo.

Další čtvrtou příčku, tentokrát ale s větším odstupem, vybojoval ve finále běhu na 200 metrů juniorů Stanislav Jíra, který časem 22,14 s ztratil na bronz 35 setin. Další ceněné finálové umístění přidala v běhu na 1500 metrů dorostenka Vanessa Adamcová, která proťala cílovou čáru v čase 5:06,17 a obsadila 7. místo.

Kolínská výprava se ale ještě v samém závěru mistrovství dočkala nečekaného medailového úspěchu. Postarala se o něj štafeta dorostenek na 4x200 metrů ve složení Kristýna Šlehubrová, Lenka Novotná, Kateřina Tvrdá a Jana Šafránková, která v prvním ze čtyř běhů doběhla na 2. místě v novém kolínském rekordu dorostenek i žen 1:44,18 min. a čekala pak dlouhé minuty, na co to bude stačit. Vítězky druhého běhu z Vítkovic se jim sice dokázaly přiblížit na pouhých 5 setin, ale rychlejší už žádný tým být nedokázal, a tak z toho bylo vynikající stříbro!

Chlapecké štafety pak přidaly ještě dvě umístění v nejlepší české osmičce. Dorostenecké kvarteto Jiří Šámal, Tadeáš Zákora, Tomáš Konvalina a Lukáš Soukal časem 1:33,24 min. zaostalo 0,47 s za medailí a skončilo na 5. místě a o příčku hůře doběhla juniorská sestava Marek Řehák, Tadeáš Krakuvčík, Dominik Holub a Stanislav Jíra v novém kolínském rekordu juniorů i mužů 1:30,87 min. Dorostenecké „béčko“ Sojka, Brát, Steklý, Šedivý se umístilo na 12. příčce za 1:37,60 min.

Kolínská výprava tak opět ukázala kvalitu atletiky v městě na Labi, když si ze šampionátu odvezla jeden titul mistra České republiky, tři stříbrné medaile a deset umístění mezi nejlepší českou osmičkou.

stafeta_dky_2.jpg