Jdi na obsah Jdi na menu

Dorostenci po dramatu o půl bodu stříbrní!

O den později než juniorky bojovali o medaile na mistrovství České republiky družstev dorostenci. Za neméně krásného počasí měli výhodu domácího prostředí, neboť šampionát pořádal na stadiónu Mirka Tučka v Borkách Sokol Kolín – atletika. A závod to byl dramatický do posledního běhu štafet.  
Kolínští dorostenci na rozdíl od juniorek měli podle papírových propočtů po vítězství na mistrovství Čech výrazné medailové ambice. Nevyhnuli se však už před závodem ztrátám, když chyběli tyčkař Antonín Tvrzník, který byl mimo ČR, a zranění Patrik Ďurčo a Vojtěch Otta. 
V první disciplíně časového pořadu se blýskl chodec Jan Švach, který po velmi kvalitním výkonu obsadil třetí příčku za 18:08,37 min. Ještě více se dařilo kladiváři Vlastimilu Trnkovi, který suverénně vyhrál svou disciplínu hodem jen těsně za svým osobním maximem 59,67 m. V dálce přibylo Kolínu šest bodů, když trojice Jakub Douděra (611), Tomáš Kalaš (594) a Jakub Hála (584) se seřadila od osmé po desátou příčku. V běhu na 800 metrů bodovali hned čtyři Kolíňáci. Druhý doběhl František Malina (2:01,49), šesté místo obsadil Vojtěch Boháč (2:05,89), hned za ním skončil Marek Nedvěd (2:06,42) a devátý v osobním rekordu Matěj Novák (2:06,86). Výrazný bodový přínos znamenal také skok vysoký, kde Matyáš Čudlý obsadil třetí příčku výkonem 190 cm a Jakub Douděra skončil desátý skokem přes 175 cm. Ještě o bod více přinesl na kolínské konto běh na 110 metrů překážek. V něm doběhl šestý Jakub Svoboda (15,02), sedmý Matyáš Čudlý (15,42), který se však zranil a ve štafetě již startovat nemohl, a jeden bod získal Jan Boháč (15,91). Již po třetině utkání se od zbytku týmů oddělila trojice Jiskra Otrokovice, SK Jeseniova a Sokol Kolín-atletika.
I v dalších disciplínách se v podstatě jen měnily malé rozdíly mezi těmito družstvy. V hodu oštěpem se postarali o sedm kolínských bodů sedmý Vojtěch Šašek (39,89) a osmý Jakub Chyba (38,92). Dalších 14 bodů přidali sprinteři na nejkratší trati. Ve finále A doběhl Šimon Kratochvíl (11,48) pátý a šestý finišoval Vít Vinduška (11,54). Ve finále B se o tři body postaral Jiří Synek (11,36). V běhu na 400 metrů ale Kolín vyšel poprvé naprázdno a z vrhu koulí přibyly zásluhou Vojtěcha Šaška tři body za 12,96 m. Naopak běh na 2000 metrů překážek přinesl druhé místo Mojmíra Pavlíka, který si vylepšil osobní maximum na velmi kvalitních 6:18,26 min., a jeden bod po boji v závěru závodu získal také Jakub Hála (7:27,11). Ve skoku o tyči vyskákal tři body Vojtěch Slavík, který výkonem 331 cm obsadil osmé místo. Po několika slabších disciplínách tak Kolín klesl na třetí příčku, a dokonce se na něj bodově dotáhli také dorostenci z TEPO Kladno.
V závěrečných disciplínách se ale domácím atletům nedařilo jen v hodu diskem, kde nezískali ani bod. Naopak v trojskoku přidali devět bodů druhý Jakub Douděra za výkon 13,60 m a čtyři body sedmý Vlastimil Trnka, který skočil 12,67 m. Na překážkové třístovce se dařilo třetímu Šimonu Kratochvílovi, který si zaběhl osobní rekord 39,16 s, a rovněž v osobním rekordu běžel i pátý Jakub Svoboda (39,81). V běhu na 200 metrů bodovali šestý Jiří Synek (23,06), sedmý Šimon Kratochvíl (23,08) a devátý Vít Vinduška. V poslední individuální disciplíně, běhu na 1500 metrů, Kolíňáci znovu zabojovali. Petr Nemetz proběhl cílem jako čtvrtý (4:28,89), hned po něm proťal cílovou čáru Šimon Minár (4:30,24) a dva body získal i Tomáš Novák (4:51,38). V tu chvíli bylo jasné, že v boji o medaile zbyla jen původní trojice týmů z Otrokovic, SK Jeseniova Praha a Kolína. Závěrečnému dramatu napomohla i diskvalifikace původně třetího patnáctistovkaře z SK Jeseniova, a tak o hodnotě medailí musely rozhodnout závěrečné štafety.
V té na 4x100 metrů doběhl A tým Kolína ve složení Rosenberger, Synek, Vinduška, Boháč na výborném druhém místě za 44,08 s a před posledním závodem byl na čele tým SK Jeseniova s náskokem 9,5 bodu před dvojicí Otrokovice a Kolín se stejným počtem bodů. Dramatický boj, který se na prvé příčce již zdál být rozhodnutý, vyvrcholil po další diskvalifikaci, která postihla opět tým SK Jeseniova za vyšlápnutí jeho A štafety z dráhy. Finišman kolínského kvarteta Malina, Nedvěd, Svoboda, Pavlík naopak posunul A štafetu Kolína na vítěznou pozici v prvním běhu štafet a po něm se kolínský tým ocitl virtuálně o 1,5 bodu na první pozici. O výsledku šampionátu ale rozhodl až přímý souboj B štafet Kolína a SK Jeseniova. V něm sice domácí sestava Minár, Novák, Boháč, Kalaš doběhla v čase 3:40,85 min. o jedinou příčku za hlavními soupeři, těm se ale podařilo časem předstihnout poslední štafetu z prvého běhu a stanovit tak bodový rozdíl v této disciplíně na 9 bodů ve prospěch Kolína.
V konečném důsledku to znamenalo, že SK Jeseniova Praha udržel o pouhý půlbod náskok, a stal se tak mistrem České republiky. Pro kolínský tým, vedený Antonínem Morávkem, byl zisk stříbrných medailí a pozice druhého nejlepšího týmu republiky obrovským úspěchem, i když pouhý půlbod rozdílu samozřejmě v každém ze závodníků vyvolával pocit, jestli ho někde nemohl „vyškrábnout“ právě on.
Výsledek finále mistrovství České republiky:
1. SK Jeseniova 182,5, 2. Sokol Kolín-atletika 182, 3. Jiskra Otrokovice 174, 4. A. C. TEPO Kladno 156, 5. LIAZ Jablonec n/N. 140,5, 6. SSK Vítkovice 114, 7. Sokol Hradec Králové 86, 8. Atletický klub Olomouc 82