Jdi na obsah Jdi na menu

Denisa Pešová a Jakub Vítek jsou mistry republiky!

Týden po vrcholu domácí atletické sezóny, který obstaralo halové mistrovství České republiky mužů a žen, se o tituly šampionů utkali v ostravské hale kategorie dorostu a juniorů. Do bojů české mládežnické špičky také zasáhlo v individuálních disciplínách celkem 17 kolínských závodníků. A hned v sobotu se příznivci mohli radovat z pěti medailí, z toho dvou zlatých!

Kolínskou účast zahájil v sobotním dopoledním programu juniorský dálkař Robin Martinek, kterému se ale příliš nedařilo a po nejdelším skoku 623 cm se do finále neprobojoval a skončil na 11. místě. Ve druhém rozběhu dorostenců na 60 metrů překážek se představil Tomáš Konvalina. Obsadil v něm čtvrté místo v čase 8,60 s, což na finále o více jak dvě desetiny nestačilo a obsadil 12. místo. 

Potom již čekaly rozběhy šestici kolínských sprinterek a sprinterů. V kategorii dorostenek měla smůlu Jana Šafránková, která ve svém rozběhu zaběhla vyrovnaný osobní rekord 7,90 s, obsadila třetí místo a jediná setina ji odsoudila na celkovou devátou, tedy první nepostupovou pozici. Tereza Čermochová zaběhla za 8,09 s a skončila sedmnáctá. Z dvou kolínských dorostenců byl časem 7,38 s o setinu rychlejší Marek Řehák a spolu se Zdeňkem Křečkem obsadili 17. a 18. místo. Skvělé představení pak předvedli v kategorii juniorů dva svěřenci Antonína Morávka Štěpán Hampl a Stanislav Jíra, kteří v časech 6,82 a 6,94 s zvítězili ve svých rozbězích a bezpečně postoupili do finále.

60.jpg

První konečné finálové umístění zaznamenal ve vrhu koulí dorostenců svěřenec Tomáše Prajsnera Miloš Sedlmajer, který poslal své pětikilogramové náčiní do vzdálenosti 14,28 m a skončil na 5. příčce. Poté už ale přišlo na řadu finále šedesátky juniorů. V naprosto vyrovnaném souboji v něm největší favorit Štěpán Hampl sice prohrál o pár centimetrů s kladenským Krskem a bral stříbrnou medaili za 6,82 s, ale Stanislav Jíra si znovu skvělým výkonem 6,86 s vylepšil osobní rekord a k Štěpánově stříbru přidal vlastní bronz!

hampl_jira_2.jpg

Co se nepovedlo sprinterům, to dokázala o pár desítek minut později dorostenecká výškařka Denisa Pešová. Nesmírně dramatickou soutěž začínala úspěšně na základní výšce 156 cm, ale na 162 cm musela opravovat a aktuálně byla sedmá. Další výšku 167 cm zdolala napoprvé, polepšila si na páté místo a pak to začalo jako na houpačce. Na 172 cm uspěla Denisa jako jediná napoprvé a dostala se do čela soutěže, v níž zůstávalo pět nejlepších českých výškařek. Kolínská výškařka zdolala i následných 175 cm, ale protože byla úspěšná až druhým pokusem, propadla na třetí příčku, ale už věděla, že bude mít medaili. Že je velká bojovnice, prokázala svěřenkyně Ratislava Šediny na 178 cm, které zdolala napoprvé, a i když brněnská Krejčiříková se přes laťku napodruhé také přenesla, žádný další úspěšný pokus již diváci v soutěži neviděli a výškařka v modrobílém kolínském dresu se stala mistryní České republiky!

pesova.jpg

V rozběhu na 400 metrů bojoval o postup do finále dorostenec Tadeáš Krakuvčík. Ve svém rozběhu doběhl na třetím místě v halovém osobním rekordu 51,34 s, což byl sedmý nejrychlejší čas. V této disciplíně ale v hale postupuje do finále jen šestice nejlepších při postupovém klíči vítěz každého ze čtyř rozběhů + dva další nejrychlejší časy, a tak z toho bylo nakonec celkové 8. místo.

To už se ale chystala další kolínská medailová radost. Postaral se o ni dorostenecký tyčkař Jakub Vítek. Od svého základu 369 cm zdolával všechny postupné výšky až do 424 cm na první pokus, ale krok na prvním místě při zcela stejném zápisu s ním dokázal držet vyškovský Sebastian Hajzler. A protože na 434 cm ani jeden z nich neuspěl, vyvrcholilo drama rozeskakováním o titul šampióna. Bylo ale krátké. Hned při čtvrtém pokusu na poslední nezdolané výšce kolínský svěřenec trenéra Pavla Berana na rozdíl od svého soupeře uspěl, a stal se tak druhým letošním kolínským mistrem České republiky!

vitek.jpg

V trojskoku juniorů bojovali o co nejlepší umístění Robin Martinek a Jindřich Semotam. Robinovi se podařilo proniknout do finálové osmičky a po nejdelším pokusu 13,30 m obsadil 7. místo, Jindra skončil na 11. místě po nejdelším pokusu 12,73 m. Vynikající sobotní kolínské vystoupení zakončil start svěřence trenérky Jany Šedinové Romana Pazdery v běhu na 3000 metrů. Kolínský středotraťař, který prokázal v letošní halové sezóně obrovské zlepšení, potvrdil vynikající formu a senzačně vybojoval svou první medaili z mistrovství České republiky, když doběhl v osobním rekordu 8:55,05 min. na skvělém 2. místě.

pazdera.jpg

Nedělní program, který již nebyl tolik nabitý kolínskou účastí, zahájil ve výškařském sektoru Stanislav Bělka. Loňský žák si nevedl vůbec špatně, na třetí pokus překonal 183 cm, a to mu vyneslo 7. místo ve stejném výkonu, jakého bylo zapotřebí i na místo čtvrté. V rozbězích na 200 metrů se nakonec představili pouze dorostenec Marek Řehák a junior Stanislav Jíra. Marek Řehák dosáhl času 23,81 s, což nestačilo na lepší než 17. místo. Stanislav Jíra doběhl ve svém rozběhu druhý ve svém absolutním osobním rekordu 22,10 s, ale na postup do finále to nestačilo a tento čas znamenal 7. místo.

Ve skoku vysokém juniorů Kolín reprezentovala dvojice Štěpán Šanc a Tomáš Puczek. Zatímco Štěpán se v soutěži spíše trápil, když po napoprvé zdolaném základu 176 cm potřeboval na 181 a 186 cm vždy tři pokusy, výše se už nedostal a obsadil 11. příčku. To Tomáš bojoval do poslední chvíle o medaili. Až po 191 cm nechyboval a třetím úspěšným pokusem na 196 cm posunul své osobní maximum, což nakonec znamenalo 7. místo.

Necelých 20 hodin po zisku stříbrné medaile z trati 3000 metrů se Roman Pazdera postavil na start poloviční trati. Tady vybojoval pěkné 5. místo v čase 4:10,94 min. Závěrečné štafety na 4x200 metrů již kolínské výpravě žádné vysoké umístění nepřinesly. Dorostenci v sestavě Řehák, Konvalina, Křeček, Krakuvčík obsadili časem 1:35,68 min. 10. místo a dorostenky Čermochová, Pavlíková, Znamínková, Šafránková skončily v čase 1:46,52 min. deváté.

Kolínští mladí atleti se tak se ziskem dvou zlatých, dvou stříbrných a jedné bronzové medaile umístili v konkurenci 108 klubů, z nichž 49 získalo alespoň jednu medaili, na 10. místě. Medailový zisk podpořili Kolíňáci ještě 7 umístěními v nejlepší české osmičce.