Jdi na obsah Jdi na menu

Anna Radikovská vybojovala na domácím šampionátu bronz

Druhý den Mistrovství České republiky žáků a žákyň z kolínského pohledu vyšperkovala svěřenkyně Martina Radikovského a Jiřího Tučka Anna Radikovská bronzovou medailí z hodu oštěpem. Finálová umístění vybojovali také Vlastimil Trnka, Mojmír Pavlík a Barbora Štěrbová. 

Hod oštěpem žákyň byl v sobotním programu Mistrovství ČR nejsledovanější disciplínou příznivců kolínské atletiky. Z páteční kvalifikace se do finálového závodu probojovaly Anna Radikovská a Vendula Hroudová. Sobotní finále ale pro obě kolínské reprezentantky nezačalo šťastně. Vendula Hroudová poslala svůj oštěp mimo výseč a Anna Radikovská, která posledních pět týdnů laborovala s bolavými zády, hodila pouhých 29,09 m. Napodruhé se Vendula Hroudová posunula mezi finálovou osmičku hodem dlouhým 35,57 m, ale Anna Radikovská po hodu 31,30 m zůstávala daleko za postupem. Ve třetí sérii se Vendula Hroudová nezlepšila a zůstávala na osmé postupové pozici. Anna Radikovská ale v pokusu poslední záchrany obrovsky zabojovala, poslala oštěp do vzdálenosti 40,45 m, posunula se na stříbrnou pozici, ale bohužel poslala svou kamarádku mimo finálovou osmičku na celkové 9. místo. V dalším průběhu finále sice Anna Radikovská o druhou příčku přišla, ale udržela bronzovou pozici, a tak ona i celá kolínská atletika mohly slavit první medaili z domácího šampionátu!

Medailové ambice měl i kladivář Vlastimil Trnka, svěřenec Kláry a Jiřího Tučkových, který se ale v kruhu pral při své premiéře na tak velkém závodě především s vlastní nervozitou. Po dvou úvodních nevydařených pokusech poslal své 4 kg těžké kladivo do vzdálenosti 49,35 m, což mu vyneslo postup do užšího finále. V následných pokusech se ale už zlepšit nedokázal a obsadil celkové šesté místo. Umístění v nejlepší české osmičce vybojovali i další kolínští reprezentanti. Běh na 3000 metrů začal Mojmír Pavlík, svěřenec Jany Šedinové, opatrněji než většina soupeřů, a to se mu v závěru vyplatilo. Postupně dokázal předstihnou řadu svých soupeřů a ve výrazném osobním rekordu 10:02,05 min. obsadil v závěrečném finiši 8. příčku. Velmi úspěšná byla i svěřenkyně Ondřeje Dudáše Barbora Štěrbová. Ta si v semifinálovém závodě na 100 metrů překážek dokázala vylepšil osobní maximum na 15,07 s a dokázala o jedinou setinku proniknout do finálové sestavy. Ve finále pak obsadila 8. místo v čase 15,29 s. Osmou příčku ve finále B na 300 metrů vybojoval rovněž Šimo Kratochvíl, která dosáhl času 37,66 s, jen o setinku za svým pátečním osobním rekordem.

Z dalších kolínských závodníků se v sobotu dařilo v kvalifikaci výškařek Anně Pátkové. Ta si se všemi výškami až do 158 cm poradila na první pokus, a hladce tak postoupila mezi finálovou dvanáctku. Jakub Douděra si ve výškařském finále vybojoval dělené 9. místo, když zdolal 168 cm, hůře se mu vedlo v kvalifikaci dálkařů, kde po skoku dlouhém 565 cm obsadil nepostupové 17. místo. Jiří Synek v semifinále běhu na 60 metrů zaběhl čas 7,75 s, což stačilo 16. místo. Z rozběhů na 150 metrů nepostoupili ani Šimon Kratochvíl, který časem 17,93 s obsadil nepopulární první nepostupové, tedy 13. místo, ani Jiří Synek, který časem 18,32 s skončil devatenáctý. Posledním sobotním kolínským zástupcem byl oštěpař Martin Vítek, který v kvalifikaci obsadil hodem dlouhým 37,60 m 24. pozici.