Jdi na obsah Jdi na menu

Zlatá štafeta a troje "brambory"

V letošním roce nezvykle už v pátek zahájily v Brně dvoudenní boje atletů o tituly a medaile na vrcholu letošní tuzemské sezóny – mistrovství České republiky mužů a žen. Do soutěží vstoupilo také 21 reprezentantů kolínské atletiky.

Jako první se představili dva teprve osmnáctiletí kladiváři – Dominik Král a Karel Hanuš - a bylo to vystoupení velmi vydařené. Dominik Král poslal více než 7 kilogramů těžké náčiní v prvním pokusu do vzdálenosti 56,92 m a i po dvou sériích byl na druhé příčce. Ve třetí sérii jej o místo odsunul plzeňský Hájek a ve čtvrtých pokusech i přes Dominikovo zlepšení na 57,09 m se před něj dostal pardubický Čapek. Kolínský kladivář tak skončil na čtvrté příčce, když k medaili mu chybělo 130 centimetrů. Druhý kolínský zástupce Karel Hanuš se probil do finále, v němž výkonem 53,08 m obsadil osmé místo.

V rozbězích na 400 metrů překážek se představili mezi muži Daniel Bezucha a Jiří Kunt, ale závod se jim příliš nevydařil, když Bezucha skončil na 19. příčce za 58,99 s a Kunt závod nedokončil. Zato v závodě žen skvěle zaběhla teprve dorostenka Lenka Novotná. Ve svém rozběhu obsadila 4. místo v osobním a kolínském dorosteneckém rekordu 62,92 s a celkově šestým nejrychlejším časem postoupila do sobotního finále. Na stejně dlouhé trati bez překážek zaběhl Tadeáš Krakuvčík čas 51,90 s, což znamenalo celkové 17. místo.

Výborné výkony po čtvrtkařích předvedli v rozbězích na nejkratší trati kolínští sprinteři. Junior Matyáš Koška zaběhl výborných 10,64 s, ale radost z osobního rekordu mu zkalilo to, že vítr do zad byl o dvě desetinky m/s silnější, než je povoleno, i to, že tento čas znamenal deváté, tedy první nepostupové místo. Zato Štěpán Hampl časem 10,55 m obsadil ve svém rozběhu druhé místo a hladce postoupil. Radost z nového kolínského dorosteneckého rekordu 12,14 s měla Jana Šafránková, která tímto časem obsadila mezi nejrychlejšími Češkami 11. příčku.

Umístění mezi nejlepší českou osmičkou předvedl ve skoku o tyči další z osmnáctiletých juniorů Jakub Vítek. Ten tentokrát opravoval už od své základní výšky a nejvýše se dostal přes 491 cm, které překonal napotřetí, a to znamenalo sedmé místo. Finálovou osmičku ve trojskoku uzavřel výkonem 14,34 m Lukáš Kozárek, další kolínští trojskokani Dominik Holub (13,92) a Michal Sebera (13,79) obsadili 11. a 12. pozici.

Největší páteční šancí na kolínskou medaili byl ve skoku vysokém Matyáš Dalecký. V nejkvalitnější výškařské soutěži za poslední roky ale tentokrát na cenný kov nedosáhl. Překonal sice velmi dobrých 213 cm, ale to letos stačilo pouze na čtvrté místo, když hned trojice soupeřů se dostala výš. Ve stejné soutěži se mezi nejlepší dostal i Lukáš Kozárek, který překonal 203 cm a obsadil šestou příčku.

Kolínský „bramborový“ pátek potvrdil ve finále běhu na 100 metrů Štěpán Hampl, který zaběhl čas 10,64 s, ale k medailím bylo v superrychlém finále daleko, neboť vítězný Jan Veleba (10,16), stříbrný Zdeněk Stromšík (10,17) i bronzový Dominik Záleský (10,26) zaběhli skvělé časy.

Páteční program na stadiónu zakončily boje štafet na 4x100 metrů. V kategorii žen doběhla kolínská sestava Pražáková, Novotná, Znamínková, Šafránková na šestém místě v čase 49,46 s, ale v mužském závodě kolínské kvarteto zazářilo. Čtveřice Matyáš Koška, Dominik Holub, Stanislav Jíra a Štěpán Hampl v obrovském souboji se štafetami ASK Slavie Praha a Dukly Praha protrhla letošní smůlu kolínských štafet. Stanislav Jíra předával do poslední stovky Štěpánu Hamplovi na třetím místě a kolínský finišman se nejprve prohnal kolem štafety pražské Dukly a patnáct metrů před cílem předstihl i posledního člena slávistické štafety! Kolíňáci tak o desetinku sekundy ve skvělém kolínském rekordu 40,65 s triumfovali a vybojovali pro kolínské barvy zlatou medaili!