Jdi na obsah Jdi na menu

Výborný vrhačský čtvrtek ozdobila Kateřina Šafránková

Pátý kolínský vrhačský čtvrtek se konal tři dny před koncem nominačního období na mistrovství světa v Londýně a tento termín přilákal na jindy malý vrhačský závod řadu závodníků z absolutní české elity, z nichž někteří ještě limit splněný nemají. Vrcholem mítinku měl být skvěle obsazený oštěp mužů, ale výkony oštěpařů nakonec zastínil výborný výkon kladivářky Kateřiny Šafránkové.

Závody odstartovala soutěž kladivářů, kde byl velkým favoritem Kostaričan Roberto Sawyers, který nedávno v Kolíně hodem dlouhým 73,50 m atakoval dokonce rekord stadiónu. Tentokrát  ale neměl ani jeden zdařený pokus, a tak se vítězem soutěže stal kladenský Michal Fiala (61,81) před Janem Formáčkem z pražské Dukly (58,21) a Tomášem Svobodou ze Znojma (48,67). Kvalitními výkony se blýskli také kolínští dorostenci Dominik Král (60,20) a Karel Hanuš (57,30). 

Současně s kladiváři bojovaly na hlavní ploše oštěpařky, kde předvedla výborný pokus dlouhý 57,06 m Irena Šedivá z pražské Dukly. Druhá skončila plzeňská Kateřina Kleilová (48,47) a třetí kolínská odchovankyně v dresu Dukly Praha Petra Andrejsková (46,53). Těsně za osobním rekord skončila hodem 35,86 m sedmá z letošní olympiády mládeže domácí starší žákyně Žaneta Vrbová. Vložený závod ve vrhu koulí vyhrála Petra Klementová z Havířova (15,08).

Jako čtvrtá soutěž zahájil hod kladivem žen, kde se na startu sešly aktuálně nejlepší české kladivářky Kateřina Šafránková a Tereza Králová. Od prvního hodu na hranici 67 metrů se dostala do vedení Tereza Králová, která se nakonec dostala ještě o metr dál (68,15). Ve druhé polovině soutěže ale zakontrovala kolínská česká rekordmanka a skvělým hodem 70,83 m nakonec předvedla nejkvalitnější výkon celého mítinku. Osobním rekordem 39,32 m zaujala domácí starší žákyně Karolína Vosecká a kvalitní je i výkon 39,01 m juniorky Markéty Hartmanové.

img_9114.jpg

Nejvíce pozornosti poutal boj tria svěřenců trojnásobného olympijského vítěze Jana Železného, který se svými závodníky také dorazil na kolínský stadión, o splnění limitů pro účast na mistrovství světa. Bohužel ani jeden z 18 hodů českého elitního tria s osobními rekordy daleko za 80 metrů tentokrát za tuto hranici nedolétl. Vítězem závodu se posledním hodem dlouhým 78,26 m stal mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy Vítězslav Veselý, který těsně porazil Jaroslava Jílka (77,92). Třetí Petr Frydrych hodil 75,97 m. Ačkoli ani jeden z oštěpařů se tentokrát k limitu pro MS nepřiblížil, první dva z kolínského závodu mají díky letošním hodům za 82 metrů do Londýna blízko, neboť aktuálně jim patří místo ve třetí desítce redukovaného světového pořadí a pozváno na MS bude 32 oštěpařů. To Petr Frydrych bude mít zřejmě poslední šanci o víkendu ne Slovensku.

img_9135.jpg

Posledními závody byly soutěže dvou skupin v hodu diskem. Tady se o limit pro Londýn pokoušela Eliška Staňková z A. C. TEPO Kladno, která prokázala, že formu má, ale po hodu dlouhém 58,43 m jí k alespoň B limitu chyběl necelý metr. Mezi muži vyhrál Tomáš Jokl z pražské Sparty výkonem 54,70 m, domácí Pavel Peňáz poslal disk do vzdálenosti 44,66 m.

img_9149.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Vrhačský čtvrtek