Jdi na obsah Jdi na menu

Velmi vydařený kolínský vrhačský čtvrtek

Tradiční kolínský vrhačský čtvrtek, který proběhl na kolínském stadiónu 20. července a měl na pořadu vedle pěti vrhačských disciplín i skok o tyči, měl krátce před domácím šampionátem mužů a žen velmi kvalitní obsazení a tomu odpovídaly i dosažené výkony.

Ve skoku o tyči žen vyhrála Amálie Švábíková z pražské Dukly, která překonala 423 cm, jen o pět centimetrů méně zdolala kladenská Nikola Pöschlová a třetí příčku obsadila juniorka pražského Olympu Viktorie Ondrová, která překonala 413 cm.

Výbornou úroveň mělo kladivo obou kategorií. Tomu mužskému vévodil Jihoafričan Alan Cumming, který poslal kladivo do vzdálenosti 71,51 m. Druhý skončil domácí Martin Buryan, který výkonem 69,45 m zůstal jen pět centimetrů za vlastním kolínským rekordem. Třetí skončil hodem dlouhým 58,41 m plzeňský Tomáš Ort. Výborný výkon předvedl šestikilogramovým náčiním opavský junior Martin Vajda, jehož kladivo přistálo na rovných 68 metrech. Ženský nejlepší český výkon roku hodila výkonem 64,85 m staroboleslavská Tereza Holcová.

Nejlepším koulařem mezi muži byl kralovéhradecký Petr Plašil, který poslal 7,26 kg těžkou kouli na 16,36 m, mezi ženami dominovala staroboleslavská Klára Holcová výkonem 13,89 m. Petr Plašil vyhrál hodem dlouhým 45,37 m i hod diskem, tady se však blýskli především mládežničtí vrhači. Dorostenec David Jarolímek poslal disk na 57,02 m a junior Jan Svozil z Valašského Meziříčí hodil 56,64 m. Závod žen vyhrála velmi kvalitním hodem 51,11 m plzeňská Barbora Tichá před Lenkou Matouškovou z PSK Olymp Praha (46,00) a další plzeňskou vrhačkou Sárou Dočekalovou (44,66). 

V hodu oštěpem předvedl skvělý výkon 74,44 m junior Jan Výška z AK Škoda Plzeň, v soutěži žen se po nevydařeném mistrovství Evropy žen do 22 let vrátila k vysoké výkonnosti Petra Sičaková ze stejného oddílu, která poslala náčiní na 57,58 m. Za padesát metrů se dostala o 83 centimetrů i Andrea Železná z pražské Dukly.