Jdi na obsah Jdi na menu

V neděli přibyly ještě dvě medaile

V nedělním programu národního šampionátu dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek už kolínská atletika tolik želízek v ohni neměla, přesto ale její příznivci oprávněně očekávali, že se sobotní kolekce sedmi medailí ještě o nějakou rozroste. Nakonec se ukázalo, že se nemýlili, i když druhý den mistrovství se závodníkům a závodnicím v modrobílých dresech už tolik nevydařil.

Jako první vstoupila do bojů v oštěpařském sektoru juniorka Markéta Hartmanová, která poslala své náčiní nejdále ve druhém pokusu na metu 36,69 m, což znamenalo 12. místo. Velkou medailovou nadějí byl v běhu dorostenců na 3000 metrů Roman Pazdera, který na této trati nedávno úspěšně reprezentoval na mezistátním utkání. Roman velkou část trati v kvalitním tempu odtáhl, ale tři ze soupeřů se mu nepodařilo setřást, a to ani nástupem 300 metrů před cílem. Když pak těsně před náběhem do cílové rovinky měl kolizi, zbylo na něj i přes nový osobní rekord 8:44,44 min. nepopulární čtvrté místo. 

Ve výškařském sektoru se představili Štěpán Šanc a Tomáš Puczek a dařilo se jim rozdílně. Zatímco Štěpán zdolal pouze základní výšku 179 cm a to znamenalo 11. místo, Tomáš bojoval dokonce o medaili. Když napoprvé překonal 195 cm, držel až do třetích pokusů na následující výšce 198 cm pomyslnou bronzovou medaili. Jemu se ale již zdolat laťku nepodařilo, zatímco nakonec čtyři soupeři uspěli, a tak kolínskému skokanovi patřilo nakonec 5. místo.

V rozbězích na 200 metrů si opět kolínští sprinteři vedli velmi dobře. Dorostenec Marek Řehák sice ve větrném čase 22,74 s zůstal na desáté příčce těsně před branami finále, ale junioři Stanislav Jíra (21,64) a Štěpán Hampl (21,89) se do něj hladce dostali. Dorostenecká oštěpařka Žaneta Vrbová pak měla trochu smůlu, když po výkonu 38,37 cm jí chybělo pouhých 6 cm do finálové osmičky a skončila devátá. 

Ve finálovém běhu na 300 metrů překážek se znovu ve výborném světle ukázal Tadeáš Krakuvčík. Opět vylepšil kolínský rekord na 39,38 s a obsadil 7. místo. To koulař Miloš Sedlmajer se nedokázal po zranění znovu dostat do formy a výkonem 12,52 m skončil patnáctý. Do finále trojskokanské soutěže se neprobojoval ani junior Robin Martinek, když na konečné deváté příčce mu chybělo po výkonu 13,00 m jen 11 centimetrů.

Ve finále na 200 metrů měla mít kolínská atletika dvě medailové naděje, ale při rozcvičení Štěpán Hampl pocítil, že jeho stehenní sval není ve stoprocentní kondici, a tak po zisku již dvou zlatých medailí a především před startem na mistrovství světa nechtěl startem riskovat možné zranění. Svou druhou bronzovou medaili ale vybojoval Stanislav Jíra, když mu po výrazném novém osobním rekordu 21,53 s chybělo ke stříbru 12 setinek. 

Poslední dvě kolínská vystoupení patřila dorostencům. V hodu oštěpem poslal Jakub Dudáš své 700 gramů těžké náčiní do vzdálenosti 49,42 m a v konečném účtování mu patřila 14. příčka. To Dominik Holub napsal za úspěšným působením kolínských atletů na letošním gigantu medailovou tečku. Od prvního pokusu dlouhého 13,84 m se usídlil na stříbrné pozici a ve čtvrté sérii po osobním rekordu 14,13 m dokonce poskočil do čela závodu. Dlouho to vypadalo na páté kolínské zlato, ale v posledním skoku celé soutěže se uherskohradišťský Kunt zlepšil na 14,31 m, a Dominik Holub tak vybojoval stříbrnou medaili.

Ačkoli po nedělním programu kolínští závodníci neudrželi sobotní vedoucí postavení v medailovém žebříčku 126 klubů, z nichž nakonec plných 62 získalo alespoň jednu medaili, skončili s bilancí 4 zlatých, jedné stříbrné a čtyř bronzových medailí na vynikajícím šestém místě za kluby z mnohem větších měst - Slavií Praha, SSK Vítkovice, Olympem Brno, Škodou Plzeň a Univerzitou Brno. K medailím přidali závodníci v modrobílém ještě osm finálových umístění.