Jdi na obsah Jdi na menu

Tří stříbra a osm finále ze šampionátu mužů a žen!

Po pátečním prologu, který na třineckém náměstí obstarali tyčkaři, proběhl v sobotu a v neděli vrchol letošní tuzemské atletické sezóny - mistrovství České republiky mužů a žen. Z Kolína na něj odcestovala početná čtrnáctičlenná výprava, která měla nemalé medailové ambice. Ta nejvyšší pak byla spojována se startem nejlepší kolínské sportovkyně uplynulého roku Kateřiny Šafránkové, která letos doma nenašla přemožitelku a výkonem 69,77 m vedla české tabulky v hodu kladivem.

Hned první disciplína, která začala už nezvykle brzy v 9.30 hod., však přinesla obrovské překvapení, pro příznivce kolínské atletiky rozhodně nepříjemné. Hned od počátku se Kateřina Šafránková v kladivářském kruhu trápila a nemohla chytit ten správný rytmus. Po úvodním přešlapu ve druhém hodu dosáhla výkonu 62,27 m, který ve třetí sérii vylepšila na 62,95 m, ale protože se vůbec nedařilo ani jejím soupeřkám, i tento výkon jí stačil na vedení v soutěži. Až v páté sérii se jí velmi přiblížila Tereza Králová hodem dlouhým 62,67 m, ale vzápětí teprve osmnáctiletá loňská dorostenecká mistryně Evropy Kateřina Skypalová poslala náčiní na 64,47 m. Kolínská vrhačka na toto její zlepšení nedokázala již zareagovat, a proto jí velmi překvapivě patří "až" stříbrná medaile.

Jako druhá se představila devatenáctiletá Martina Šuková, která startovala v běhu na 3000 metrů překážek a vedla si výborně. Vylepšila svůj osobní a kolínský historický juniorský rekord na této trati na 11:14,15 min. a to jí vyneslo nečekané 5. místo mezi českou elitou. Mezi 18 nejlepšími překážkáři v běhu na 400 metrů se na start postavil i Jiří Kunt. Tomu se ale nedařilo a v prvním rozběhu zaběhl průměrný čas 56,41 s, daleko za jeho osobním maximem, který mu stačil jen na předposlední 17. místo. Jako čtvrtá z kolínských atletů se na třineckém tartanu představila v rozběhu na 400 metrů Zdeňka Seidlová. Z prvního rozběhu si druhým místem bez problémů zajistila postup do nedělního finále třetím nejrychlejším časem z celého startovního pole 56,18 s.

Vynikající představení potom předvedla v sobotním odpoledni trojskokanka Šárka Buranská. Hned v prvním pokusu se zařadila na druhé místo za velkou favoritku závodu Lucii Májkovou, když zaznamenala pokus dlouhý 12,23 m. Ve druhé sérii přidala dalších 20 cm a stříbrnou pozici si pojistila. Třetí pokus jí pak s dovolenou podporou větru +1,2 m/s vyšel fantasticky, když dopadla až do vzdálenosti svého osobního a kolínského historického maxima 12,94 m! Tímto skokem zaostala o 39 cm za vítězkou, ale podstatné bylo, že žádná ze soupeřek se nedokázala již tomuto výkonu přiblížit a Šárka tak vybojovala stejně jako loni stříbrnou medaili!

Poté se již kolínská pozornost obrátila na rozběhy na 100 metrů. Mezi muži si postup do osmičlenného finále vybojoval z druhé pozice v rozběhu v mírném protivětru časem 10,63 s teprve osmnáctiletý Štěpán Hampl a ještě lépe si vedla mezi ženami Helena Jiranová, která rovněž v protivětru vylepšila osobní i kolínský rekord časem 11,72 s a rovněž z druhé pozice postoupila.

Dalším medailovým želízkem v ohni byl ve výškařském sektoru Matyáš Dalecký. Ten si vedl v soutěži naprosto suverénně, když postupné výšky 202, 207, 211 i 215 cm zdolal na první pokus a v soutěži už zůstal pouze s českou výškařskou jedničkou mnoha posledních let Jaroslavem Bábou. Ten ale na rozdíl od kolínského výškaře uspěl napodruhé i na 218 cm, a tak Matyáš Dalecký vybojoval už třetí kolínské stříbro na tomto velmi úspěšném šampionátu.

Pak už zaklekli sprinteři do bloků při finálových bězích na 100 metrů. Štěpán Hampl se dokázal prosadit i mezi absolutní mužskou sprinterskou špičkou, ještě vylepšil svůj čas z rozběhu na 10,57 s a to mu vyneslo výbornou 5. příčku. Helena Jiranová v citelném protivětru zaostala za časem z rozběhu o 3 setiny a výkonem 11,75 s obsadila 6. místo.

hampl.jpg

Sobotní kolínský program zakončil dvojstart Renaty Vocáskové a Martiny Uvizlové Procházkové v běhu na 1500 metrů. Výrazně lépe se šampionát vydařil Renatě Vocáskové, která dokázala vylepšit svůj osobní rekord na 4:28,52 min., a to znamenalo umístění hned pod stupni vítězů. Druhá kolínská zástupkyně bohužel závod nedokončila. Mimo mistrovství republiky se pokoušela juniorská štafeta ČR, v jejíž sestavě nechyběli ani kolínští svěřenci Antonína Morávka Štěpán Hampl a Stanislav Jíra, o limit na mistrovství Evropy. Nakonec ale po rychlém času 40,65 s chyběla jediná desetinka sekundy.  

V nedělním dopoledním programu startoval v hodu kladivem Miroslav Novotný. Byla to pro něj premiéra na mistrovství ČR dospělých, při níž dokázal kladivo poslat nejdále na 48,29 m, což znamenalo 13. pozici. Po poledni pak nastoupila ke svému druhému startu na šampionátu Helena Jiranová, a to k rozběhu na 200 metrů. A běžela znovu výborně, neboť postoupila z druhého rozběhu z prvního místa ve skvělém osobním a historickém kolínském rekordu 23,81 s (porazila ji jen mimo soutěž běžící Slovenka Alexandra Bezeková, v extralize hájící barvy Kolína, za vynikajících 23,46 s)! Ve finále se tak máme na co těšit, neboť prvních sedm postupujících se vešlo do 46 setin. V rozbězích mužů zaběhl Aleš Moravec své osobní maximum 22,07 s, které mu však stačilo pouze na 18. místo.

V tyčkařském sektoru se Zuzaně Pražákové nepodařilo zopakovat nedávný kolínský rekord a uspěla pouze na své základní výšce 375 cm, což znamenalo v kompletní české špičce 7. místo. Vůbec se nevedlo při její premiéře na šampionátu dospělých pod otevřeným nebem dorostence Denise Pešové ve skoku vysokém. Nepodařilo se jí zdolat základní výšku 163 cm a z Třince odjela bez zdařeného pokusu. Ve finále běhu na 400 metrů mohla na medailové umístění v skrytu duše pomýšlet Zdeňka Seidlová. Nakonec zaběhla čas na úrovni sobotního rozběhu - 56,22 s, a to stačilo na 6. příčku. 

Dramatickou podívanou slibovalo finále běhu na 200 metrů s Helenou Jiranovou na startu a také tomu tak bylo. Téměř v bezvětří si sice titul s odstupem zajistila Nikol Bendová z Olympu Praha, ale za ní proběhla bitva o zbylé dvě medaile, když čtveřice sprinterek se vešla do pouhých 9 setin sekundy. Bohužel ani další osobní a kolínský rekord 23,75 s a vítězství nad Zuzanou Hejnovou svěřenkyni Ratislava Šediny cenný kov nepřinesl, když ji od něj na 5. příčce dělilo 8 setin. A medaile se Helena Jiranová nedočkala ani na čtvrtý pokus. Kolínská sestava Zdeňka Seidlová, Zuzana Pražáková, Renata Vocásková a Helena Jiranová sice výrazně posunula kolínský rekord na 3:50,95 min., ale na čtvrtém místě jí k medaili chyběly tentokrát dvě vteřiny.

Kolínští závodníci a závodnice předvedli jedno z nejúspěšnějších mistrovství v historii kolínské atletiky. Pokud si uvědomíme, že v rozmezí let 1948-1995 Kolín nevybojoval na republikovém šampionátu ani jednu medaili, pak tři stříbrné Šafránkové, Buranské a Daleckého, čtvrtá místa Vocáskové a štafety na 4x400 m, páté příčky Hampla, Šukové a Jiranové, šestá místa Seidlové a Jiranové a sedmá pozice Pražákové jsou vynikajícím výsledkem, stejně jako čtyři nové kolínské rekordy, které mají v kategorii dospělých výbornou úroveň..