Jdi na obsah Jdi na menu

Štěpánu Hamplovi chyběla setina do finále ME!

Ve čtvrtek ráno se rozhořely v gruzínském Tbilisi boje na mistrovství Evropy do 17 let. Kolínskou atletiku na něm zastupuje sprinter Štěpán Hampl, který se letos prezentoval vynikajícím časem 10,63 s na 100 m. A právě rozběhy na této trati byly jednou z prvních disciplín čtvrtečního dopoledního programu.

Kolínský sprinter se postavil na start druhého z pěti rozběhů, do nichž se kvalifikovalo 38 nejrychlejších evropských sprinterů z 24 zemí. Postup do odpoledních tří semifinálových běhů byl poměrně milosrdný, neboť z každého rozběhu postupovali první čtyři běžci a k tomu ještě další čtyři nejrychlejší ze všech rozběhů. Pro Štěpána Hampla neměl být postup problémem a také nebyl.

Ve svém rozběhu proběhl cílem s minimální podporou větru +0,1 m/s v čase 10,90 s a bezpečně si zajistil postup do odpoledních bojů z druhé příčky. Nejrychlejšími v rozbězích byli němečtí sprinteři. Milo Skupin-Alfa si v protivětru zaběhl osobní rekord 10,58 a stejně tak v životním čase 10,69 protnul cílovou čáru Marvin Schulte. Třetí nejrychlejší byl Švéd Henrik  Larsson za 10,73, čas svěřence Antonína Morávka, který je rovněž členem české výpravy na ME, byl v celkovém pořadí desátý.

Boj o finálovou osmičku svedl kolínský sprinter v 18:10 hod. gruzínského času. Nalosován byl až do posledního, třetího semifinálového běhu. Ty předchozí vyhráli s přehledem oba němečtí rychlíci, kteří s podporou větru do zad přes 1 m/s zaběhli 10,43 a 10,60 s. To Štěpán Hampl štěstí na vítr neměl. Při třetím běhu panovalo téměř bezvětří, a tak při pomalejších časech postoupili z tohoto závodu pouze první dva v cíli. Tím prvním byl Švéd Larsson za 10,71 s a tím druhým bohužel Ir McDonald za 10,81 s. Kolínský sprinter za ním zaostal o jedinou setinu sekundy! Čas 10,82 s znamenal první nepostupové, tedy 9. místo, a přestože pro mladého kolínského sprintera je pozice devátého nejrychlejšího Evropana velikým úspěchem, zklamání z toho, jak blízko bylo finále, bylo samozřejmé.