Jdi na obsah Jdi na menu

Štěpán Hampl na ME dvakrát v semifinále a se štafetou devátý

S kvalitní bilancí opouštěl nejlepší kolínský sprinter všech dob Štěpán Hampl juniorské mistrovství Evropy v Bydhošti. Jak na 100 metrů, tak na 200 metrů se probojoval mezi evropskou elitou do semifinále, kde obsadil 15. a 17. místo, a se štafetou na 4x100 metrů zaostal o jediné místo a 16 setin za postupem do finále.

S přehledem vstoupil do bojů na juniorském mistrovství Evropy v italském Grossetu svěřenec Antonína Morávka Štěpán Hampl. Ve čtvrtek ve čtvrt na dvanáct zaklekl v šesté dráze v prvním rozběhu na 100 metrů a po suverénním výkonu si hladce vybojoval postup do podvečerního semifinále!

V první polovině závodu si kolínský sprinter vybudoval metrový náskok před ostatními soupeři a do cíle potom po vypuštěném závěru doběhl v mírném protivětru 0,3 m/s na druhé příčce o tři setiny za Švédem Larssonem v čase 10,68 s. Z tohoto rozběhu postoupili mezi nejlepší evropskou čtyřiadvacítku ještě Němec Skupin-Alfa (10,70), Fin Kuusiniemi (10,77) a časem také Dán Andersson (10,77).

fotofinis_r1.png

Vůbec se naopak nedařilo dalším dvěma Čechům, neboť Jan Král a Jan Trafina obsadili ve velmi průměrných časech 11,13 a 11,15 s až 32. a 33. příčku. Rozhovor se Štěpánem Hamplem po rozběhu zde.

V semifinále, které se běželo krátce po šesté hodině večerní, nepřály Štěpánovi povětrnostní podmínky, protože druhý semifinálový běh, ve kterém startoval, měl silný protivítr 1,8 m/s, zatímco třetí běh měl protivítr pouze 0,8 m/s a první běh měl dokonce vítr do zad o síle 0,3 m/s. Právě proto z tohoto běhu postupovali nejen automaticky první dva, ale i sprinteři na třetím a čtvrtém místě. Štěpánu Hamplovi se bohužel do přímo postupující dvojice vmáčknout nepodařilo, když finišoval jako čtvrtý. Celkově jeho čas 10,75 s znamenal 15. místo, ale toto umístění je jednoznačně ovlivněné silným protivětrem, Štěpán byl určitě připravený na lepší výsledek. Na postup do finále časem bylo potřeba 10,61 s, nejpomalejší přímo postupující byl právě ve druhém semifinále Němec Barthel za 10,65 s.

fotofinis_sf.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svůj třetí start absolvoval Štěpán Hampl v pátek těsně před osmou hodinou večerní, a to v rozběhu na 200 metrů. A vzhledem k tomu, že k němu Štěpán nastupoval až s 24. letošním časem ze všech startujících, byla možnost jeho postupu do semifinále na hraně. Ve třetím z pěti rozběhů se ale nejlepší kolínský sprinter všech dob popral s těžkým úkolem na jedničku. Cíl proťal i přes protivítr o síle 0,4 m/s ve vyrovnaném osobním rekordu 21,56 s jako čtvrtý, a to znamenalo přímý postup do semifinálových bojů čtrnáctým nejrychlejším časem! 

fotofinis_r200.png

Třetímu semifinálovému běhu na 200 metrů, ve kterém startoval Štěpán Hampl, tentokrát větrné podmínky přály, když sprinterům v cílové rovince foukalo mírně do zad, zatímco prvé dva běhy měly protivítr 1,5 m/s. Kolínský sprinter doběhl ve svém běhu šestý 12 setin za osobním maximem a čas 21,68 s znamenal celkové 17. místo. O dvě příčky lépe skončil letos nejrychlejší Čech Jiří Polák časem 21,54 s. 

fotofinis_sf200.png

Posledním vystoupením Štěpána Hampla na šampionátu byl nedělní rozběh štafet na 4x100 metrů. České kvarteto Jan Vácha, Jan Trafina, Štěpán Hampl a Jiří Polák nastoupilo v prvním rozběhu a po boji především se štafetami Finska a Řecka doběhlo s odstupem 16 a 17 setin za nimi na 5. místě v čase 40,72 s. Ještě čeští sprinteři s napětím čekali na výsledek druhého rozběhu, ale tam byla rychlejší čtveřice štafet, a tak na ně zbylo deváté, tedy první nepostupové místo. 

 

Náhledy fotografií ze složky ME_junioři