Jdi na obsah Jdi na menu

Štěpán Hampl má další limit na „Evropu“!

Nezvykle pozdě, až 21. května, se letos utkala v 1. kole přeboru Středočeského kraje družstva atletických juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek. Po několika letech má Sokol Kolín-atletika v soutěži všechny čtyři týmy a úvodní dějství mělo ukázat, který z nich má šanci na postup do podzimního mistrovství Čech, kam postupuje pouze vítěz soutěže juniorů a dorostenek a první dva týmy mezi juniorkami a dorostenci.

Za krásného atletického počasí si i při absenci tří opor Zuzany Pražákové, Hany Klepetkové a Kláry Staňkové nejlépe vedlo družstvo juniorek, které po boji těsně porazilo druhou Vlašim a vykročilo za postupem. Ten se přiblížil také týmu dorostenců, který sice podlehl kladenským chlapcům, ale druhou příčku obhájil bezpečně. Naopak celek juniorů zaostal za postupovou první příčkou o dost bodů a dorostenky, z nichž nejlepší pomáhají v družstvu juniorek, obsadily až čtvrté místo.

Kolínští závodníci předvedli řadu výborných výkonů. Mezi nimi vyčnívá především nový kolínský historický rekord v běhu na 200 metrů, když dorostenec Štěpán Hampl jako první Kolíňák vůbec pokořil časem 21,95 s hranici 22 vteřin. Tento čas znamená také splnění B limitu pro účast na ME do 17 let v Tbilisi, kam se již Štěpán nominoval na poloviční trati. Aby mohl startovat i v běhu na 200 m, musí ale času minimálně 21,97 s dosáhnout ještě jednou.

Vysokou úroveň měl také jeho čas 10,97 s na 100 metrů. Výborně si vedli dorostenečtí výškaři, když vítězný Štěpán Šanc překonal 191 cm a druhý Josef Bernat si překonal osobní maximum skokem přes 188 cm. Svůj „osobák“ vylepšila také juniorka Markéta Braunová výkonem 163 cm. Dobrou formu ukázal juniorský kladivář Jan Balát, jehož nové maximum je od soboty 53,65 m. Osobní rekordy vylepšovala také Markéta Hartmanová v oštěpu a disku (34,24 a 29,87), sprinter Stanislav Jíra na 100 m (11,49), na dvojnásobné trati Dominika Rudolfská (26,63) a kvalitní je vítězný hod diskem juniora Matěje Svobody (46,62).

Výborně si vedl také mimo bodování startující Jiří Kunt, který již překročil juniorský věk. Poprvé v životě pokořil v běhu na 400 m hranici 50 sekund a časem 49,97 s  se zařadil mezi nejlepší kolínské čtvrtkaře všech dob. Výrazně si vylepšil i osobní rekord na 200 m a časem 22,33 s se posunul dokonce do nejlepší pětice kolínských sprinterů historie.