Jdi na obsah Jdi na menu

Štafeta zlatá, Pražáková a Dalecký stříbrní!

Tropické teploty provázely první den mistrovství České republiky mužů a žen na kladenském Sletišti. Do sobotních bojů zasáhlo 14 kolínských atletů a atletek. Většina z nich skončila mimo finálovou osmičku, to se ale rozhodně netýkalo všech tří medailových želízek. Jak tyčkařka Zuzana Pražáková, tak výškař Matyáš Dalecký a sprinterská štafeta mužů potvrdili své ambice ziskem medailí.

Jako první zaklekla do startovních bloků rozběhu na 400 metrů dorostenka Kristýna Růžičková, ale závod se jí vůbec nevydařil a obsadila až 15. místo za 71,29 s. Po ní nastoupil na stejnou trať dorostenec Tadeáš Krakuvčík a ani on se nepřiblížil ke svému osobnímu maximu a časem 52,64 s obsadil rovněž poslední, tentokrát 13. příčku. Z nepříliš vydařeného úvodu mistrovství nevybočili ani kladiváři, kteří rovněž uzavřeli startovní pole. Miroslav Novotný hodil 49,21 m, a i když to bylo jen jediný metr od finálové osmičky, bylo z toho 12. místo. Třináctý pak skončil při své premiéře mezi nejlepšími muži teprve dorostenec Karel Hanuš výkonem 46,41 m.

Pak už ale přišla disciplína, která náladu příznivců kolínské atletiky výrazně pozvedla. Zuzana Pražáková, která má letos v tyčkařském sektoru životní formu, měla v soutěži, kde se tentokrát v horku a těsně po poledni příliš vysoko neskákalo, velkou šanci získat svou první medaili mezi dospělými. K ní ji posunula i skutečnost, že dokázala svou základní výšku 381 cm i následujících 401 cm zdolat na první pokus. A to se nakonec ukázalo jako rozhodující, neboť Aneta Morysková uspěla na 401 cm až napodruhé a Nikola Pöschlová až napotřetí. A protože se přes 413 cm z této trojice nikdo nedostal, bylo jasné, že Zuzaně Pražákové stačily dva úspěšné skoky na medaili. Dlouho to dokonce vypadalo, že by z toho mohl být i mistrovský titul, protože hlavní favoritka, juniorská mistryně světa Amálie Švábíková, si "zadělala" na drama, když si 413 cm zvolila za základní výšku a dvakrát shodila. Nakonec ale napotřetí uspěla a pak přidala ještě úspěšných 425 cm, ale Zuzana Pražáková se mohla i tak radovat ze stříbrné medaile.

prazakova_2.jpg

 

 

 

 

 

 

Hned pětice kolínských sprinterů se představila v rozbězích na 100 metrů. Nejprve zaklekla do bloků dorostenka Jana Šafránková. Ve svém rozběhu doběhla za 12,69 s na páté příčce a celkově to znamenalo 12. příčku. Ze čtveřice mladých kolínských sprinterů si nejlépe podle očekávání vedl Štěpán Hampl, který doběhl ve svém rozběhu na 2. místě za 10,61 s a postoupil přímo do finále. Trochu smůly měl další junior Stanislav Jíra, který doběhl v rozběhu třetí v čase 10,83 s a do finále mu z 9. příčky chyběly tři setiny. Aleš Moravec zaběhl čas 11,16 s a skončil patnáctý, tři příčky za ním pak byl dorostenec Marek Řehák za 11,25 s.

V běhu na 800 metrů finišoval Martin Coubal za 1:57,02 min., a to v součtu výkonů ze všech tří rozběhů byla 17. pozice. V hodu diskem chyběl Pavlu Krejčovi po výkonu 42,10 m necelý metr do finále a skončil desátý. Ve finále běhu na 100 metrů foukal sprinterům do tváře silný protivítr téměř 2 m/s, a to vyhovovalo spíš než Štěpánu Hamplovi silovějším sprinterům. Štěpán tak nedokázal zopakovat senzační halový bronz a doběhl za 10,88 s na šesté pozici.

Pak už ale přišla na řadu soutěž ve skoku do výšky mužů s dalším kolínským medailovým želízkem Matyášem Daleckým. Ten se v halové sezóně podrobil operaci kotníku a do závodního sektoru se vrátil až v červnu. I když jeho forma ještě není stoprocentní a lepší se každým startem, na boj o medaili si věřil. Matyáš zdolal napoprvé 201 i 206 cm a ve hře zůstalo ještě pět skokanů. Následující výšku 210 cm zdolal napoprvé pouze Jaroslav Bába, ale napodruhé se k němu přidal právě kolínský svěřenec Ratislava Šediny. A protože napotřetí to zvládl už jen plzeňský Matěj Klukan, bylo jasné, že Matyáš Dalecký má medaili. O tom, že stejně jako v případě Zuzany Pražákové to bude stříbro, rozhodla výška 214 cm, kterou zdolal už pouze staronový mistr ČR Jaroslav Bába.

Předposledním kolínským startem byl rozběh na 400 metrů překážek v podání Jiřího Kunta. Ten zaběhl čas 57,47 s a skončil devátý.

Sobota ale měla skutečně zlatou tečku. V posledním závodě časového pořadu se na start postavila mužská sprinterská štafeta tvořená dvěma juniory a dvěma dorostenci - Markem Řehákem, Dominikem Holubem, Stanislavem Jírou a Štěpánem Hamplem. Ten ve veliké bitvě s finišmanem štafety pražské Slavie vybojoval rozdílem 12 setin zlatou medaili a mistrovský titul časem 41,43 s, o půl sekundy lepším, než byl dosavadní kolínský historický rekord v kategorii mužů i juniorů! Navíc kolínská čtveřice zaostala jen 6 setinek za klubovým juniorským rekordem České republiky!