Jdi na obsah Jdi na menu

Šárka Vachata vybojovala bronz, Zuzana Pražáková další čtvrté místo

V sobotním programu šampionátu mužů a žen měla kolínská atletika pateré zastoupení a většině závodníků start na mistrovství vyšel. Nejvýše se dostala trojskokanka Šárka Vachata, která dokázala vybojovat druhou kolínskou medaili.

Soutěž trojskokanek výrazně ovlivnil silný protivítr, který v některých pokusech dosahoval síly i přes 3 m/s. Kolínská atletka dolétla hned v prvním pokusu na vzdálenost 12,34 m a bylo jasné, že bojuje nejen o medaili, ale dokonce i o titul šampiónky. Bohužel v dalších pokusech se už na rozdíl od soupeřek zlepšit nedokázala a její výkon znamenal v celkovém účtování bronzovou příčku, když ke zlatu jí chybělo osm a ke stříbru šest centimetrů!

Smolnou bilanci čtvrtých míst poté rozšířila v soutěži tyčkařek Zuzana Pražáková. Ta dokázala překonat laťku ve výši 401 cm stejně jako bronzová Nikola Pöschlová, ale v její neprospěch rozhodla jediná oprava na této výšce. Své první velké finále mezi dospělými absolvovala v běhu na 400 metrů překážek dorostenka Lenka Novotná a dokázala vybojovat výbornou šestou příčku v čase 64,00 s. Výčet finálových umístění kolínských atletů pak uzavřel v běhu na 5000 metrů junior Roman Pazdera, který v novém osobním rekordu 15:05,84 min. obsadil sedmou pozici. Jediným, komu mistrovský start v sobotu nevyšel, byl oštěpař Pavel Krejča, který nezaznamenal měřený pokus.

Kolínská bilance jedné zlaté a jedné bronzové medaile spolu s 11(!) umístěními v nejlepší české osmičce znovu potvrdila příslušnost kolínské atletiky do absolutní české špičky. K těmto úspěchům je třeba připočítat i velmi úspěšné vystoupení kolínských odchovankyň v dresech pražských klubů – Kateřina Šafránková se stala mistryní ČR v hodu kladivem, Helena Jiranová byla zlatá ve štafetě na 4x100 metrů a stříbrná v běhu na 100 metrů překážek, když k titulu jí chybělo 5 setin, Renata Vocásková vybojovala v běhu na 1500 metrů bronzovou medaili a Petra Andrejsková skončila v nabité soutěži oštěpařek šestá.