Jdi na obsah Jdi na menu

Roman Pazdera senzačně bronzový!

Vynikajícího úspěchu dosáhl na letošním posledním mistrovství České republiky - šampionátu v přespolním běhu mužů, žen, juniorů a juniorek v Kostelci - Alfrédově kolínský svěřenec trenérky Jany Šedinové Roman Pazdera. Teprve sedmnáctiletý dorostenec se v nejtěžším běžeckém závodě, v němž se utkávají běžci všech specializací od mílařů a vytrvalců až po běžce do vrchu, nečekaně dokázal v konkurenci všech nejlepších českých až o dva roky starších juniorů prosadit až na stupně vítězů.

Na trať vytyčenou na louce v sousedství golfového resortu Alfrédov nedaleko západočeského Stříbra vyrazilo 36 startujících, kteří museli absolvovat tři dvoukilometrové okruhy s převýšením 20 metrů. V prvním okruhu se na čele držela početná skupina favoritů, ale odstupy se začaly tvořit již na konci druhého kola. Do toho závěrečného vbíhal letošní dvojnásobný dorostenecký medailista z českých šampionátů Roman Pazdera na šestém místě a hned v jeho úvodu se začal posouvat před další soupeře. Zhruba 1500 metrů před cílem se dostal na medailovou pozici a tu dokázal udržet až do finiše. Cílovou metu proťal v čase 19:29 min. o sedmnáct sekund za vítězným René Sasynem z pražské Dukly a o pět sekund za Matyášem Jánským ze Sokola České Budějovice. Za ním zůstali překvapivě i letošní juniorští dráhoví mistři republiky David Foller a Daniel Kotyza.

Dalším Kolíňákům na startu tohoto šampionátu se už zdaleka tolik nedařilo. Dorostenka Eliška Kliková obsadila v závodě juniorek na 4 km 30. místo a Jiří Křeček doběhl mezi muži-mílaři na 43. pozici.

Součástí šampionátu bylo i finále Běžeckého poháru mládeže, v němž startovala reprezentační družstva jednotlivých krajů. Kolínskou atletiku reprezentovali v krajském výběru starší žákyně Vanessa Adamcová a dorostenec Jiří Kabrda. Mnohem lépe se dařilo čtyřčlenné smíšené štafetě staršího žactva, kterou Vanessa Adamcová vytáhla na svém úseku ze šestého na čtvrtou příčku, na níž středočeský výběr skončil i po dalších dvou úsecích. Dorostencům a dorostenkám se tolik nedařilo a obsadili až 13. místo.