Jdi na obsah Jdi na menu

Pavel Peňáz přivezl z Toruně tři stříbra!

Ve dnech 17.-23. března se v polské Toruni uskutečnil letošní halový evropský šampionát veteránů, jehož součástí jsou tradičně vedle halových disciplín i dlouhé hody. Pavel Peňáz, který v letošní roce naposledy soutěžil v kategorii mužů nad 50 let, dokázal vybojovat hned ve třech disciplínách stříbrnou medaili!

Hned v úvodní den šampionátu nastoupil kolínský vrhač k soutěži v hodu břemenem. V první sérii sice zaznamenal jen 15,23 m, ale už ve druhém pokusu poslal břemeno o váze 11,34 kg na 17,80 m a posunul se na druhou příčku za bezkonkurenčního Poláka Mariusze Walczaka, který soutěž vyhrál hodem 22,02 m. Pavel Peňáz ještě ve čtvrté sérii vylepšil svůj nejlepší výkon na 18,52 m a stříbrnou příčku uhájil před třetím Němcem Ralfem Mordhorstem s více než metrovým náskokem.

O den později čekal Pavla Peňáze závod ve vrhu koulí. Své šestikilové náčiní poslal prvním pokusem na 14,84 m a usadil se opět na stříbrné pozici. Nejdále koule z jeho ruky doletěla hned v následující sérii na 15,58 m a dál dokázal vrhnout pouze vítěz Roger Strasser ze Švýcarska, jenž dosáhl výkonu 16,78 m. Nejvíce Pavla Peňáze ohrozil Brit Stephen McCouley, který se mu přiblížil na 27 cm a obsadil třetí místo.

Další den absolvoval Pavel Peňáz soutěž v hodu kladivem. Zde se opět utkal s Polákem Walczakem, který i v této disciplíně jasně dominoval, když kladivo o hmotnosti 6 kg poslal až do vzdálenosti 61,61 m. Kolínský vrhač byl nejlepší hned v prvním pokusu, který doletěl na 49,05 m a pro Pavla to znamenalo již třetí stříbrnou medaili. Bronz získal výkonem 46,83 m Němec Lutz Illing.

Čtvrtý den soutěží měl Pavel Peňáz šanci ještě svou medailovou sbírku rozšířit o drahý kov z hodu diskem. Tentokrát ho ale opustilo štěstí. Po nejdelším pokusu 44,76 m ze druhé série držel nejprve druhou a od třetích pokusů třetí pozici. O tu ho připravil až svým posledním pokusem, a to o jediný centimetr, Brit McCouley, který mu tak vrátil porážku z vrhu koulí.

Na evropském šampionátu startovali také běžci Vilém Gruml a Roman Pekárek. Ti obsadili v běhu na 1500 metrů v kategorii mužů nad 55 let 23. a 26. místo v časech 4:57,38 a 4:59,32 min.