Jdi na obsah Jdi na menu

Pavel Peňáz je světovým veteránským šampiónem!

Od 29. června do 10. července se koná ve finském Tampere letošní mistrovství světa veteránů, kterého se mohou zúčastnit muži a ženy, kteří dovršili minimálně 35 let věku a kteří závodí v kategoriích odstupňovaných po pěti letech. Kolínskou atletiku na světovém šampionátu zastupuje tradičně Pavel Peňáz, který si i po padesátce udržuje vynikající formu.

Hned první den soutěží přinesl kolínskému vrhači veliký úspěch. Ve vrhu koulí startoval proti 14 soupeřům ze čtyř světadílů a v dramatické soutěži si vedl výborně. Hned v prvním pokusu poslal své náčiní do vzdálenosti rovných 15 metrů a dostal se na bronzovou pozici. Ve druhé sérii se vylepšil na 15,17 m a posunul se na druhou příčku. Ve třetí sérii pak dosáhl svého nejdelšího vrhu 15,31 m a dostal se do čela soutěže. Ve finálových pokusech se před něj už nikdo nedokázal posunout, a tak Pavel Peňáz vybojoval titul mistra světa o 9 centimetrů před stříbrným Dimitri da Silvou z Brazílie a o 28 centimetrů před bronzovým Jady Heynsem z Jihoafrické republiky! 

O den později čekala Pavla Peňáze druhá soutěž - hod kladivem. V soutěži 16 kladivářů si hned prvním pokusem dlouhým 51,84 m zajistil finálovou osmičku. V následujících hodem třikrát překonal hranici 53 metrů, když nejdále poslal své kladivo ve čtvrtém hodu na 53,58 m. To mu v konečném účtování vyneslo šesté místo, když první tři kladiváři přehodili šedesátimetrovou hranici. 

Soutěž v hodu diskem čeká Pavla Peňáze až ve středu 6. července.