Jdi na obsah Jdi na menu

Natálie Olivová vybojovala na šampionátu juniorů 18. místo

V estonském Tallinnu probíhá od čtvrtka do neděle juniorské mistrovství Evropy 2021. Z našeho oddílu na něj byli nominováni sprinter Lukáš Soukal pro štafetu na 4x100 metrů a Natálie Olivová pro soutěž sedmibojařek. A právě svěřenkyně Martina Radikovského a ve vrhačských disciplínách Jiřího Tučka se představila hned ve čtvrtečním dopoledni.

Na start běhu na 100 metrů překážek, který nepatří k jejím silným disciplínám, zaklekla kolínská vícebojařka v 9.40 hod. našeho času hned v prvním rozběhu. S mírnou podporou větru o síle 0,7 m/s si dokázala o čtyři setiny vylepšit osobní maximum na 14,83 s a ve svém rozběhu obsadila pátou příčku. Mezi 25 nejlepšími evropskými sedmibojařkami jí patřilo po první disciplíně 22. místo se ziskem 864 bodů.

olivova_me_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Druhou disciplínu, kterou byla Natáliina oblíbená výška, nezačala česká reprezentantka příliš přesvědčivě. Opravovala už svou základní výšku 151 cm i následných 154 cm. Pak už ale chytila závodní rytmus a postupně 157, 160 i 163 cm zdolala napoprvé. Druhým pokusem se pak dostala i přes 166 cm, což bylo o centimetr více než při jejím letošním vítězství na mistrovství ČR. Smůlu si vybrala na následující výšce 169 cm, kterou napoprvé jen lehounce lízla, laťka ale spadla a další dva pokusy Natálie už tak vydařené nebyly. Ve skoku vysokém tak dosáhla osmnáctého výkonu a po dvou disciplínách jí za součet 1670 bodů patřilo 20. místo.

olivova_me_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Bohužel třetí disciplína, vrh koulí, kolínské atletce příliš nevyšla. V první sérii poslala čtyřkilogramové náčiní do vzdálenosti 10,94 m, s čím rozhodně spokojená nebyla, ale ani druhý, ani třetí pokus nebyl delší, a tak Natálie zaostala téměř o metr za dvanáct dnů starým výkonem ligového kola. V koulařském pořadí skončila šestnáctá, po třech disciplínách měla součet 2261 bodů a před během na 200 metrů se posunula na 18. příčku.

olivova_me_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Nevydařený vrh koulí se ale projevil i v závěrečné disciplíně prvního dne. Natálie Olivová startovala hned v prvním běhu, dosáhla času 26,72 s a za svým osobním maximem zaostala o zhruba čtyři desetiny. První den soutěže zakončila se součtem 2996 bodů a přenocovat bude na 23. pozici.

Do druhého dne vstoupila Natálie velmi kvalitně. Ve skoku dalekém dolétla prvním skokem na 560 cm, jen pět centimetrů za osobní maximum. Ve druhé sérii ještě čtyři centimetry přidala a v pořadí obou skupin obsadila 16. místo. Po pěti disciplínách nasbírala 3737 bodů a patřilo jí 21. místo.

V předposlední disciplíně, hodu oštěpem, byla kolínská vícebojařka zařazena do silnější skupiny, a i když se jí první dva hody na hranici 33,5 metrů nevydařily, nakonec své kvality potvrdila. Oštěp napotřetí poslala do vzdálenosti 37,48 m, celkově obsadila 10. pozici a před závěrečnou osmistovkou postoupila na 18. místo. Zároveň věděla, že pokud by zaběhla na hranici 2:21 min., zaútočila by i na osobní sedmibojařské maximum.

To se jí nakonec nepodařilo, ale ukázalo se, že poslední dvě disciplíny byly pro Natálii nejsilnější. Ve svém běhu skončila druhá v čase 2:22,55 min., když Polce Surové nedovolila ji přeskočit v celkovém pořadí, a dosáhla devátého nejrychlejšího času. Na další posun pořadím to ale už nestačilo, a tak Natálie Olivová při své premiéře na evropské scéně obsadila ziskem 5145 bodů kvalitní 18. místo.