Jdi na obsah Jdi na menu

Mistrovství ČR mužů a žen

Dalecký stříbrný, Jiranová bronzová, tři další finále!                

Letošní vrchol domácí halové atletické sezóny – mistrovství České republiky mužů a žen – hostila vyprodaná zbrusu nová hala v Ostravě. Start mezi českou elitou si vybojovala také sedmička kolínských atletů. Pět z nic si vedlo výborně a všichni tito příslušníci kolínské absolutní špičky znovu dokázali, že se závodníky z města na Labi musí celá republika počítat nejen v mládežnických kategoriích.

Hned v první disciplíně šampionátu, skoku vysokém, se představil svěřenec trenérů Ratislava Šediny a Nikolaje Goroškova Matyáš Dalecký. Soutěží procházel jako nůž máslem, když na první pokus zdolal 200, 205, 209 i 213 cm, a to byla výška, která mu již zajistila medaili, neboť v soutěži v tu chvíli zůstala jen trojice výškařů. Bohužel na 216 cm již Matyáš neuspěl, ale právě čistý předchozí zápis mu zajistil vynikající stříbrnou medaili, která je v mužské kategorii jeho největším úspěchem. Soutěž vyhrál splněným limitem pro účast na olympiádě v Riu Jaroslav Bába, který zdolal 226 cm.

Ve druhém rozběhu na 800 metrů se představil junior Martin Coubal. Tomu ale závod příliš nevyšel, v čase 2:01,64 proběhl cílem jako sedmý a to stačilo v celkovém pořadí až na 15. místo. To Helena Jiranová neměla s postupem do nedělního finále běhu na 400 m problémy. Ve svém třetím rozběhu s přehledem vyhrála za 57,17 a mohla se připravovat na boj o medaile. Do třetice se v rozbězích na 60 m postavil na start proti výrazně starším a zkušenějším soupeřům ve svém premiérovém mistrovském závodě mezi muži teprve šestnáctiletý dorostenec Štěpán Hampl. Jeho výkon však byl doslova bombou. Skvěle mu vyšel start a cílem prolétl ve vynikajícím kolínském rekordu 6,87 na postupové druhé příčce, když své osobní maximum vylepšil hned o 7 setin! Navíc byl tento čas třetím nejrychlejším ze všech rozběhů, a to svěřence Antonína Morávka rázem pasovalo do okruhu medailových favoritů!

Finále nejkratšího sprintu ale ukázalo, jak jsou v kategorii dospělých důležité zkušenosti. Trochu přemotivovanému Štěpánu Hamplovi tentokrát start nevyšel, zaostal na něm za všemi soupeři a rezignovaně nakonec proběhl cílem na 8. místě za 7,08 s. I tak ale svou finálovou účastí a skvělým časem z rozběhu ukázal, že limit na letní premiérové dorostenecké mistrovství Evropy v běhu na 100 m, který má hodnotu 10,84 s, je rozhodně v silách talentovaného kolínského sprintera.

Sobotní kolínskou účast zakončila výborným vystoupením ve skoku o tyči juniorka Zuzana Pražáková. Soutěž zahájila riskantně na výšce 400 cm, což je pouze 3 cm za jejím osobním rekordem. Napodruhé laťka na stojanech zůstala a Zuzana se podělila o výborné 5. místo s kolínskou odchovankyní Anetou Moryskovou. Na medaili bylo potřeba zdolat o 15 cm více.

Nedělní odpoledne z kolínského pohledu zahájil finálový běh žen na 400 m. Ten naprosto jednoznačně ovládla dvojnásobná světová šampiónka Zuzana Hejnová, ale v přímém televizním přenosu  svěřenkyně Ratislava Šediny Helena Jiranová dokázala vybojovat svou další medaili mezi českou elitou v kategorii žen, tentokrát bronzovou, v čase 55,10 s.

V soutěži koulařů startoval v modrobílém Pavel Krejča. Tomu ale mistrovský start tentokrát vůbec nevyšel. Zdařený měl pouze první pokus, kterým dosáhl výkonu 13,69 m, čímž zaostal za letošním maximem téměř o metr a půl a obsadil až 12. příčku.

Poslední kolínské vystoupení na halovém šampionátu obstarala v běhu na 1500 m Renata Vocásková. Po počáteční strkanici se v průběhu závodu držela kolem pátého místa, ale těsně před závěrečným kolem se posunula na bronzovou pozici a snažila se bojovat o medaili. V poslední dvoustovce jí ale došly síly a nakonec z toho bylo 6. místo v kvalitním čase 4:33,66 min., pouhou sekundu za osobním rekordem.

Kolínští závodníci tak vybojovali zásluhou Matyáše Daleckého a Heleny Jiranové stříbrnou a bronzovou medaili a díky Zuzaně Pražákové, Renatě Vocáskové a Štěpánu Hamplovi tři finálová umístění, a zanechali tak výraznou kolínskou stopu na letošním zimním atletickém domácím vrcholu.