Jdi na obsah Jdi na menu

Milan Janoušek doběhl na mistrovském půlmaratónu šestý

V sobotu 15. dubna proběhlo v rámci tradičního Pardubického vinařského půlmaratónu letošní mistrovství České republiky na této trati. Nastoupila k němu i čtveřice kolínských vytrvalců a příznivci kolínské atletiky byli zvědavi především na výkon Milana Janouška, který před čtrnácti dny posunul na půlmaratónu v Berlíně výrazně kolínský historický rekord.

V chladném počasí se tentokrát neběželo tak rychle jako na nedávném půlmaratónu v Praze a o titul bojovala dvojice Jiří Homoláč a Jakub Zemaník. Zatímco prvně jmenovaný se zpočátku držel se skupinou keňských favoritů a vypracoval si náskok, ve druhé polovině trati se na něj Jakub Zemaník dotáhl a nakonec vyhrál s náskokem 26 sekund za 1:06:59 hod. O bronzovou medaili ale dlouho bojovala početná skupina běžců, do níž patřil i Milan Janoušek. Tomu nakonec v závěru trochu chyběly síly, neboť pauza mezi berlínským a pardubickým startem nebyla optimálně dlouhá. Kolínský běžec nakonec vybojoval velmi kvalitním časem 1:08:58 hod. šestou příčku, když na bronzového Vojtěcha Nováka ztratil pouhých 15 sekund. Další mistrovský závod čeká na Milana už za dalších 14 dnů, kdy se v Žilině koná český šampionát v běhu na 10 000 metrů.

V závodě mužů měla kolínská atletika ještě dvojí zastoupení. Velmi dobře si vedl Petr Harnoš, který si vylepšil osobní maximum na 1:15:13 hod. a obsadil 34. příčku. Luboš Herel dosáhl výkonu 1:18:19 hod. a doběhl na 57. pozici.

V kategorii žen startovala Iva Kroužilová, která v čase 1:33:33 min. doběhla na 32. místě.