Jdi na obsah Jdi na menu

Kolínskými atlety roku Šafránková, Hampl a Holub

Celkem 17 kolínských trenérů a činovníků zvolilo nejlepší desítku atletů T.J. Sokol Kolín-atletika v kategoriích dospělých, juniorů a dorostu a žactva. Ani v jedné ze tří kategorií nedošlo k překvapení a žádný velký boj o vítězství se nekonal. Mezi dospělými jasně dominovala olympionička Kateřina Šafránková, která vyhrála u všech tipujících.

Téměř stejně jasné bylo i vítězství Štěpána Hampla, devátého nejlepšího dorosteneckého sprintera Evropy, mezi juniory a dorostenci. Nejtěsnější tak byl souboj v kategorii žactva, kde vítězný dvojnásobný mistr České republiky Dominik Holub se objevil na prvním místě na deseti lístcích, zatímco Dominik Král vyhrál u šesti tipujících.

Výsledky ankety:

Dospělí a muži a ženy do 22 let

1. Kateřina Šafránková - 168

safrankova.jpgSvěřenkyně Dušana Krále se díky novému českému rekordu v hodu kladivem, kterého dosáhla na extraligovém kole v Kolíně a který má hodnotu 72,47 m, probojovala na olympijské hry do Ria de Janeira. Tady obsadila výkonem 68,33 m sedmnácté místo. Na mistrovství Evropy v Amsterdamu skončila ve finálovém závodě výkonem 69,55 m devátá. V seriálu World Challenge, což je v hodu kladivem obdoba Diamantové ligy, skončila šestá. Na mistrovství ČR v Táboře vybojovala mistrovský titul výkonem 71,06 m. Byla bodově nejúspěšnější závodnicí extraligového družstva žen.

2. Matyáš Dalecký - 145

dalecky.jpgSvěřenec Ratislava Šediny měl výborný vstup do sezóny, když na mistrovství České republiky mužů v hale získal stříbrnou medaili za velmi kvalitních 213 cm. Na jaře se však zranil, a do formy se tak znovu dostal až na podzim, kdy dokázal triumfovat na šampionátu mužů do 22 let výkonem 211 cm. V republikových tabulkách za rok 2016 obsadil 4. místo. V soutěži družstev letos hostoval za extraligový celek Pardubic.

3. Šárka Buranská - 123

buranska.jpgŠárce Buranské se hodně vydařilo letošní dráhové mistrovství České republiky v Táboře. Na něm překonala kolínský historický rekord v trojskoku výkonem 12,61 m, což jí vyneslo nečekanou stříbrnou medaili a také třetí pozici v celoročních tabulkách ČR. Byla oporou extraligového družstva žen a v pořadí podle získaných bodů v něm obsadila osmé místo.

 

4.= Helena Jiranová - 115

jiranova.jpgSvěřenkyně Ratislava Šediny navázala na vynikající sezónu 2015 bronzovou medailí z halového mistrovství ČR žen z běhu na 400 metrů časem 55,11 s. I ji ale v letní sezóně trápilo zranění, které ji limitovalo i při mezistátním utkání mužů a žen do 22 let v Mariboru, a tak už další medaili nepřidala. Nejblíže jí byla na šampionátu žen do 22 let v běhu na 100 metrů, když skončila za velmi kvalitních 11,97 s čtvrtá. Na dvojnásobné trati pak skončila sedmá. I přes zdravotní problémy byla čtvrtou nejvíce bodující členkou extraligového družstva a ve finále mistrovství ČR vylepšila kolínský ženský rekord na 100 m překážek na 14,34 s.

4.= Renata Vocásková - 115

vocaskova.jpgV prvním roce svého účinkování v kategorii žen do 22 let vybojovala na mistrovství ČR této kategorie stříbrnou medaili v běhu na 1500 metrů. V běhu na 800 metrů získala na mistrovství ČR žen čtvrté místo a šestá byla na 1500 m v hale. Reprezentovala Českou republiku na mezistátním utkání do 22 let vybojovala výborné 3. místo. Svými nejlepšími časy na 800 m (2:07,67) a 1500 m (4:29,50) je druhá v českých tabulkách žen do 22 let a 7. a 11. mezi ženami. V bodování extraligového družstva žen byla šestou nejvíce bodující závodnicí.

6. Jiří Kunt - 81

kunt.jpgVe své doposud nejvydařenější sezóně vybojoval svěřenec Květoslava Paříka 4. místo na mistrovství mužů do 22 let v novém kolínském historickém rekordu mužů v běhu na 400 metrů překážek 53,55 s. Do finále se na tomto šampionátu dostal i na 110 metrů překážek, kde skončil osmý. V tabulkách ČR mužů mu na 400 m překážek patří 10. místo. Byl druhým nejvíce bodujícím závodníkem prvoligového týmu mužů.

7. Martina Procházková Uvizlová - 49

uvizlova.jpgSvěřenkyně svého otce na mistrovství České republiky žen v Táboře vybojovala v běhu na 1500 metrů výborné 6. místo. Svým nejrychlejším časem sezóny 4:34,02 min. obsadila 16. místo v tabulkách ČR a v běhu na 800 metrů je časem 2:12,27 min. je devatenáctá. V bodování extraligového týmu žen skončila sedmá.

 

8. Pavel Peňáz mladší - 41

penaz_ml.jpgNa mistrovství České republiky mužů vybojoval v hodu oštěpem ve finále 7. místo. V sezóně poslal své náčiní nejdále do vzdálenosti 67,00 m, což znamenalo 15. místo v letošních mužských tabulkách ČR. V prvoligovém družstvu mužů byl třetím nejvíce bodujícím závodníkem.

 

9. Pavel Krejča - 40

krejca.jpgV pořadí již třetí svěřenec Ratislava Šediny skončil na mistrovství ČR mužů v hale ve vrhu koulí na 12. místě. V republikových tabulkách ČR se umístil v desetiboji ziskem 6333 bodů na 8. místě. Byl jedním z nejplatnějších členů prvoligového týmu mužů, když podle bodového zisku obsadil 4. místo.

 

10. Pavel Peňáz starší - 19

penaz_st.jpgVšestranný vrhač si i ve 47 letech udržuje vynikající formu, která mu nejen přináší medaile ze světových a evropských veteránských šampionátů, ale dovoluje mu rovnocenně závodit v prvoligové soutěži s mnohem mladšími soupeři. V bodování kolínského týmu skončil devátý a výkony v hodu diskem (48,55) a v hodu kladivem (49,12) mu vynesly 15. a 31. místo v letošních českých tabulkách.

 

Junioři a dorost

1. Štěpán Hampl - 164

hampl.jpgSvěřenec Antonína Morávka má za sebou velmi vydařenou sezónu, jejímž vrcholem bylo 9. místo na mistrovství Evropy do 17 let v běhu na 100 m a 6. místo se štafetou na 100-200-300-400 m. Stal se mistrem ČR na 100 m a 4x100 m na dráze, stříbro získal na 60 m v hale a na 200 m na dráze, bronz pak získal na 100 m na šampionátu mužů do 22 let a v halové štafetě dorostenců na 4x200 m. Na mistrovství ČR mužů vybojoval tento teprve 17letý dorostenec 5. místo skvělým časem 10,63 s, kterým nejen překonal kolínský historický rekord mužů, ale dostal se na 10. místo letošních evropských tabulek. V českých tabulkách vede žebříček dorostenců na 100 m a je druhý na 200 m časem 21,72, kterým rovněž překonal kolínský mužský rekord, stejně jako v hale na 60 m časem 6,87 s.

2. Zuzana Pražáková - 143

prazakova.jpgSvěřenkyně svého otce Vladimíra reprezentovala Českou republiku ve skoku o tyči na mezistátním utkání mužů a žen do 22 let, kde obsadila 4. místo, a na mezistátním utkání juniorů, kde skončila druhá. V hale se stala juniorskou mistryní ČR, na dráze vybojovala stříbro. Výborný výkon podala na mistrovství ČR žen, kde překonala 405 cm, což je kolínský historický rekord žen, a obsadila 4. místo, stejně jako na šampionátu žen do 22 let. Do třetice čtvrtá byla i na juniorském mistrovství v hodu diskem a pátá byla na halovém šampionátu žen ve skoku o tyči. V tabulkách ČR obsadila 1. místo mezi juniorkami a 7. místo mezi ženami.

3. Matěj Svoboda - 125

svoboda.jpgSvěřenec Josefa Šilhavého reprezentoval Českou republiku v hodu diskem na mezistátním utkání Maďarsko - Slovensko - Slovinsko - ČR, kde obsadil 4. místo, a dokázal na juniorském mistrovství ČR v Třinci obhájit v této disciplíně titul mistra republiky. Těsně mu medaile unikla na šampionátu mužů do 22 let, kde skončil čtvrtý, stejně jako na juniorském mistrovství v hodu kladivem. Do finále se prosadil i ve vrhu koulí, když v hale skončil pátý a na dráze sedmý. Novým kolínským historickým juniorským rekordem 51,75 m vede letošní tabulky ČR.

4. Martina Šuková - 124

sukova.jpgSvěřenkyně Ladislava Veselého, připravující se Nymburce, skvěle reprezentovala na mezistátním utkání juniorů Maďarsko - Slovensko - Slovinsko - ČR, na němž vyhrála závod na 3000 m překážek. Na trati o kilometr kratší se stala mistryní České republiky a časem 7:14,81 min. překonala kolínský juniorský rekord a vede tabulky ČR. Vedle zlaté medaile posbírala ještě čtyři umístění na mistrovstvích ČR - čtvrtá byla na 3000 m př. mezi ženami do 22 let, pátá na 3000 m mezi juniorkami, šestá na stejné trati v hale a osmá na šampionátu žen na 3000 m př. 

5. Jan Balát - 98

balat.jpgSvěřenec Jiřího Tučka dokázal na mistrovství České republiky juniorů ve svém prvním roce v této kategorii výrazně vylepšit své maximum a hodem dlouhým 55,85 m dokázal vybojovat bronzovou medaili v hodu kladivem. Stejně tak třetí příčka mu patří také v českých tabulkách za letošní rok. Mužské kladivo poslal na metu 48,97 m a zaostal za oddílovým rekordem jen 19 cm, pouhý půlmetr mu chybí ke kolínskému maximu i v juniorském šestikilovém kladivu.

6. Štěpán Šanc - 75

sanc.jpgSvěřenec Antonína Morávka byl v dorostenecké kategorii prvním rokem a hned se na halovém mistrovství ČR dokázal prosadit ve skoku vysokém na 4. místo. Na dráhovém šampionátu se mu rovněž dařilo, když skončil jen o jednu příčku hůře. Jeho nejlepší letošní výkon 195 cm ho v jeho kategorii řadí na 8. místo tabulek ČR.

 

7. Aleš Moravec - 54

moravec.jpgSvěřenci Ratislava Šediny se nejvíce dařilo na mistrovství České republiky juniorů na dráze v běhu na 200 metrů, kde se probojoval do finále a časem 22,28 s obsadil 5. místo. Na 9. příčce skončil na stejné trati na halovém šampionátu a vybojoval také dvě desáté příčky, a to v hale v běhu na 60 metrů a na dráze v běhu na 100 metrů. Stejná příčka mu patří na této trati časem 11,08 s také v tabulkách ČR za tento rok.

 

8. Jindřich Semotam - 39

semotam.jpgSvěřenec Antonína Morávka po přechodu z kategorie žáků do dorostu obsadil na halovém mistrovství ČR 5. místo. V průběhu sezóny ho ale trápily zdravotní potíže, a tak na letním šampionátu skončil na 7. příčce. Nejvýše se v roce 2016 dostal přes laťku ve výšce 415 cm, což mu vyneslo 6. místo v tabulkách ČR.

 

9. Martin Coubal - 22

coubal.jpg

Svěřenci Jany Šedinové se vydařil především juniorský šampionát na dráze, kde se časem 1:57,06  min. probojoval do finálového závodu, ve kterém obsadil 8. místo. Tento čas ho v letošním roce řadí na 13. místo tabulek České republiky.

 

10.= Jiří Křeček - 14

krecek.jpgSvěřenec Ivana Kargera se v letošním roce věnoval především běhům mimo dráhu. Z mistrovských závodů se mu nejlépe vedlo na mistrovství České republiky v silničním běhu, na kterém doběhl na 7. místě. Stal se vítězem Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu, jehož seriálu se v kategorii juniorů zúčastnilo 169 běžců.

 

10.= Stanislav Jíra - 14

jira.jpgDalší ze svěřenců Antonína Morávka, který je v tomto roce prvním rokem v kategorii dorostu, vybojoval spolu se Štěpánem Hamplem, Markem Řehákem a Dominikem Holubem zlatou medaili ve štafetě na 4x100 m a podílel se i na halovém bronzu štafety na 4x200 m. Dokázal se také probojovat do finále závodu na 100 m na dorosteneckém šampionátu a vybojoval zde 8. místo. Časem 11,22 s mu patří v českých tabulkách 14. místo.

Starší a mladší žactvo

 1. Dominik Holub - 150

holub.jpgSvěřenec Martina Radikovského a Jiřího Robovského vybojoval v roce 2016 neuvěřitelných 11 medailí z mistrovství ČR! Mistrem se stal v hale v sedmiboji a v běhu na 60 m, na dráze pak na 4x60 m, kde s kolegy ze štafety ustanovil i nový český rekord 27,16 s, a na 4x100 m dorostenců. Stříbrný byl v hale na 150 m a v dálce, na dráze na 60 m a znovu v dálce, k tomu byl finišmanem stříbrných štafet na 4x300 m v hale i na dráze. Jediný bronz získal se štafetou dorostu na 4x200 m v hale. Výborný byl i na mezistátku, kde byl členem vítězné smíšené štafety na 4x300 m i vítězné štafety žáků na 4x60 m, ve skoku dalekém pak skončil druhý. Dominik vytvořil nové historické rekordy žáků v halovém sedmiboji (4204 b.), v běhu na 300 m (36,46) a na 60 m překážek (8,53).

2. Dominik Král - 141

kral.jpgSvěřenec Tomáše Prajsnera zaznamenal letos v hodu kladivem obrovský nárůst výkonnosti, když se zlepšil o 14 metrů a novým kolínským rekordem 61,28 m jasně ovládl české tabulky, když zaostal jen 4 metry za českým rekordem. Suverénně zvítězil také na mistrovství ČR a ke zlaté medaili přidal i reprezentační start na mezistátním utkání Maďarsko - Slovinsko - Chorvatsko - Slovinsko - ČR, kde skončil za oběma maďarskými kladiváři na výborném 3. místě. Na šampionátu přidal také bronzovou medaili v hodu diskem, v němž posunul osobní rekord na 46,43 m. 

3. Jakub Vítek - 127

vitek.jpgSvěřenec Drahomíry Eidrnové, Veroniky Jelínkové a Pavla Berana zaznamenal v roce 2016 velký výkonnostní pokrok. Nejprve na halovém šampionátu získal ve skoku o tyči výkonem 380 cm stříbrnou medaili a poté na dráhovém mistrovství překonal dokonce 410 cm, stal se mistrem České republiky a tímto výkonem i prvním žákem letošních tabulek ČR. Byl nominován na mezistátní utkání do 15 let, kde obsadil 6. místo výkonem 400 cm. Do finálové osmičky se dostal také ve skoku dalekém, když na letním mistrovství skončil na 6. místě (587). 

4. Barbora Houžvičková - 98

houzvickova.jpgSvěřenkyně Jiřího Tučka letos vylepšila kolínský žákovský historický rekord v hodu kladivem výkonem 46,27 m, kterým je nejlepší v letošních českých tabulkách. Na mistrovství ČR vybojovala stříbrnou medaili i nominaci na mezistátní utkání, na kterém skončila na výborném 4. místě. Výrazně zlepšila výkonem 35,15 m své maximum i v hodu diskem, v němž skončila na mistrovství ČR sedmá. Má velký podíl na bronzových medailích družstva žákyň, neboť ziskem 165 bodů byla jeho nejúspěšnější členkou.

5. Karel Hanuš - 88

hanus.jpgSvěřenec Petra Sklenáře letos výrazně vylepšil své osobní maximum v hodu kladivem na 57,72 m a tato výkonnost mu vynesla stříbrnou medaili z mistrovství České republiky, nominaci na mezistátní utkání Maďarsko - Slovinsko - Chorvatsko - Slovensko - ČR, kde vybojoval 5. místo, a druhou příčku v celoročních tabulkách ČR. Byl osmým nejvíce bodujícím závodníkem bronzového týmu starších žáků.

 

6. Sára Blehová - 79

blehova.jpg

Svěřenkyně Tomáše Prajsnera vybojovala stříbrnou medaili na mistrovství ČR v hodu diskem a na mezistátním utkání Maďarsko - Slovinsko - Chorvatsko - Slovensko - ČR skončila šestá. Překonala oddílový rekord výkonem 37,58 m a v celoročních tabulkách ČR je tímto výkonem druhá. K bronzovým medailím žákyň přispěla v celé sezóně třetím největším bodovým ziskem ze všech členek družstva.

7. Marek Řehák - 53

rehak.jpgSvěřenec Antonína Morávka letos zaznamenal výrazný vzestup své sprinterské výkonnosti. Díky tomu se podílel na zlaté medaili a českém rekordu štafety žáků na 4x60 metrů, ale také na zlatu dorosteneckého kvarteta na 4x100 metrů. Svou třetí medaili, stříbrnou, vybojoval ve štafetě žáků na 4x300 m. Jeho největším individuálním úspěchem bylo 4. místo ve finále letního šampionátu v běhu na 150 m v čase 17,57 s.

8. Tadeáš Krakuvčík - 39

krakuvcik.jpgSvěřenec Antonína Morávka vybojoval jako člen sprinterských štafet tři mistrovské medaile. Podílel se na zlatu a českém rekordu štafety na 4x60 m a na stříbrných medailích kvartet na 4x300 m jak v hale, tak na dráze. V individuálních závodech doběhl na mistrovství ČR v hale na 5. místě na 300 m a na dráze na 6. místě v běhu na 800 m. V bronzovém týmu starších žáků byl bodově čtvrtým nejplatnějším závodníkem.

 

9. Natálie Olivová - 33

olivova.jpgI svěřenkyně Martina Radikovského byla letos teprve mladší žákyní, ale i výrazně se už prosadila i ve starší kategorii, když na mistrovství ČR ve skoku vysokém obsadila 6. příčku výkonem 164 cm, což je letos nejlepší výkon mladší žákyně v ČR a nový kolínský rekord. Vedle výšky překonala kolínské maximum i v dálce (516) a v pětiboji (2714), ve kterém obsadila 10. místo na mistrovství ČR. Výrazně se přičinila i o bronzovou medaili týmu starších žákyň.

10. Denisa Pešová - 31

pesova.jpgSvěřenkyně Drahomíry Eidrnové a Veroniky Jelínkové se dokázala do nejlepší české osmičky ve skoku vysokém probojovat jak na halovém mistrovství, tak na dráze. Lépe se jí dařilo v zimě, kde obsadila 4. místo, v létě pak skončila na 7. příčce. Výrazným bodovým ziskem přispěla také k bronzovým medailím družstva žákyň. Její nejlepší výkon byl 166 cm.