Jdi na obsah Jdi na menu

Kolínské atletky vybojovaly postup, Kateřina Šafránková limit pro Londýn!

Jen výborné zprávy přineslo příznivcům kolínské atletiky 2. kolo Česká spořitelna extraligy, které mělo rozhodnout o šestici týmů, které postoupí do zářijového finále této soutěže – mistrovství České republiky, a o dvojici družstev, které čeká baráž s nejlepšími prvoligovými celky.

Kolínské atletky vstoupily do boje o postup ze šesté pozice po 1. kole a věděly, že je čeká nelehký souboj především s družstvy pražského Olympu a Hvězdy Pardubice, která skočila v úvodním dějství na páté a sedmé příčce. Úvodní disciplíny provázel na ostravském stadiónu silný déšť, ve kterém v úvodní chůzi na 5000 metrů neměl Kolín zastoupení a ve skoku dalekém vybojovala první 4 body Šárka Buranská výkonem 562 cm. V hodu diskem absolvovala Kateřina Šafránková vzhledem k tomu, že soutěž předcházela hodu kladivem, jen dva pokusy, ale ten druhý stál za to. Disk z její ruky doletěl až na 44,55 m, a to znamenalo zcela nečekané 2. místo! Bohužel ostatním Kolíňačkám se v dešti už tolik nedařilo a na body nedosáhly. V běhu na 3000 metrů žádná z kolínských závodnic nestartovala a ve skoku vysokém ani Denisa Pešová, ani Markéta Braunová na první desítku nedosáhly. Po pěti disciplínách tak kolínský tým ztrácel na Olymp Praha hrozivých 30 bodů a na Hvězdu Pardubice jen o 5 méně.

Pak ale přišly silnější kolínské disciplíny. Obrovskou radost přinesl Kateřině Šafránkové hod kladivem. Nejprve si ve druhém pokusu vylepšila letošní maximum na 70,71 m, ale do vytouženého limitu pro účast na jejím prvním mistrovství světa v kategorii dospělých stále chybělo 29 cm. To ale přestalo platit v páté sérii. Po změření tohoto pokusu spadl z Kateřiny obrovský balvan, neboť 71,31 m znamenalo letenku do Londýna! Tento výkon se stal zároveň nejkvalitnějším výkonem celého extraligového kola.

Běh na 800 m přinesl na kolínské konto 7 bodů zásluhou páté příčky Renaty Vocáskové (2:08,99) a desátého místa Martiny Procházkové Uvizlové (2:15,54). Stejně kvalitní bodový příděl zaznamenala za nepříjemného počasí tyčkařka Zuzana Pražáková, která skončila výkonem 380 cm čtvrtá. Další velké překvapení přinesl letošní první závod Heleny Jiranové na trati 100 m překážek. Ve vynikajícím kolínském rekordu 13,75 s nejen že vybojovala mezi specialistkami na tuto trať druhou příčku, ale zároveň splnila už na čtvrté trati limit pro evropský šampionát do 22 let! Skvěle si vedla ve finále běhu na 100 m Alexandra Bezeková, která den po zisku titulu slovenské mistryně porazila časem 11,61 s i nejlepší české sprinterky. V hodu oštěpem přibyl sice zásluhou Markéty Hartmanové (35,17) na kolínské konto jediný bod, ale v běhu na 400 m bodovaly sedmá Zdeňka Seidlová (56,46), devátá Jana Novosadová (57,15) a desátá Anna Kozlová (57,42). A tak v době, kdy se závod přehoupl do své druhé poloviny, Kolíňačky srovnaly se soupeřkami krok a všechny tři týmy dělil jediný bod.

V následujícím trojskoku se dařilo Šárce Buranské, která připsala po třetím místu výkonem 12,52 m osm bodů, a ještě o bod více získaly v běhu na 3000 m překážek čtvrtá Martina Šuková (11:14,32) a devátá Hana Homolková (12:29,45). V běhu na 400 m překážek sice žádné body nepřibyly, ale vše si kolínské sprinterky vynahradily v běhu na 200 metrů. V něm znovu triumfovala Alexandra Bezeková ve výborném čase 23,44 s a Helena Jiranová doběhla čtvrtá za 23,86 s. V kouli opět kolínské dívky body nezískaly, ale v běhu na 1500 metrů jich přibylo šest díky sedmé Renatě Vocáskové (4:40,87) a deváté Martině Procházkové Uvizlové (4:46,18). V tu chvíli měly Kolín a Pardubice stejný bodový zisk a pražský Olymp už o několik bodů zaostával.

O všem měly rozhodnout závěrečné štafety. A ty měl Sokol Kolín-atletika excelentní. V běhu nejsilnějších štafet proběhla finišmanka sestavy Novosadová, Jiranová, Seidlová, Bezeková už potřetí vítězně cílem za 46,66 s a další 3 body přidalo kvarteto Šlehubrová, Rudolfská, Kozlová, Čermochová za 50,23 s. V běhu na 4x400 m čtveřice Novosadová, Seidlová, Vocásková, Jiranová finišovala jako druhá (3:47,30) a sestava Kozlová, Braunová, Rudolfská a Procházková Uvizlová získala 2 body (4:11,11). To znamenalo v konečném součtu jediné – kolínský tým skončil v tomto kole i celkově pátý, postoupil do mistrovství ČR s náskokem jednoho hlavního bodu na celkově šestý Olymp Praha a ztrátou jednoho bodu na čtvrté Vítkovice, zatímco v baráži o setrvání v soutěži budou muset bojovat pardubické a kladenské ženy.

Výsledek 2. kola:

1. AK ŠKODA Plzeň 195, 2. Univerzitní sportovní klub Praha 180, 3. AK Olymp Brno 167, 4. SSK Vítkovice 141, 5. Sokol Kolín-atletika 132, 6. Hvězda Pardubice 115, 7. PSK Olymp Praha 108, 8. A. C. TEPO Kladno 67 

 

Náhledy fotografií ze složky Ostrava - J. Kottas