Jdi na obsah Jdi na menu

Kolínské atletky páté v republice!

Letošní atletické mistrovství České republiky družstev mužů a žen se uskutečnilo v Ústí nad Orlicí. Z extraligových bojů do něj v obou kategoriích postoupila sedmička nejlepších týmů, kterou doplnili tři vítězové skupin prvoligových. Bojovalo se tak nejen o medaile, ale také o udržení v extralize pro příští rok, což zaručovalo umístění na prvních osmi místech.

Kolínské ženy nastupovaly k rozhodujícímu utkání sezóny výrazně oslabené. Chyběla totiž největší opora týmu Alexandra Bezeková, která po ME v Amsterodamu ukončila kvůli zdravotním problémům sezónu, závodit nemohla ani výborná oštěpařka Petra Andrejsková, která si na mistrovství ČR jednotlivců zpřetrhala vazy v koleni a čeká ji operace, a chyběla i chodkyně Kateřina Arltová. To hned na začátku utkání znamenalo pro modrobílý tým manko minimálně 20 bodů.

Ani začátek utkání nenaznačoval žádný velký úspěch. Po chůzi, skoku dalekém a hodu oštěpem byl Sokol Kolín-atletika jediným celkem, který nezískal žádný bod. První úspěšnou disciplínou byl běh na 800 m, ve kterém doběhla na výborném třetím místě Kateřina Hálová (2:07,72) a jen o dvě příčky za ní finišovala Renata Vocásková (2:12,02). V kouli ale opět žádné body nepřibyly, a tak po čtvrtině utkání patřilo Kolínu až osmé místo, když na ním byla pouze družstva pražské Slavie a Opavy, která patřila ve finále k jasným kandidátům návratu do 1. ligy.

V následujícím skoku vysokém získala tři body Denisa Pešová, která zdolala 160 cm, a velkým překvapením skončil letošní jediný start Heleny Jiranové v běhu na 100 m překážek. Ta totiž vyhrála druhý běh v novém kolínském historickém rekordu 14,34 s a dokázala se probojovat mezi nejlepší české překážkářky, startující v prvním běhu, na celkové 4. místo. Vynikající výkon předvedla vzápětí Iveta Putalová v běhu na 400 m, když jasně porazila všechnu konkurenci na čele s Denisou Rosolovou a zvítězila ve skvělém čase 52,82 s. Ve skoku o tyči vybojovala výkonem 360 cm důležitých 5 bodů Zuzana Pražáková, a tak, na rozdíl od první čtvrtiny závodu, v té druhé vyšly Kolíňačky naprázdno jen v běhu na 3000 m. Přesto se jim průběžným ziskem 40 bodů nepodařilo odpoutat z 8. příčky.

Druhou polovinu závodu zahájila Šárka Buranská výrazným ziskem 8 bodů v trojskoku (12,12), ale běh na 100 metrů kolínské konto nerozšířil. V běhu na 400 m překážek znovu zabojovala Kateřina Hálová, která se na 4. místě dostala pod hranici jedné minuty (59,84). I následující dvě disciplíny předposlední čtvrtiny kolínským děvčatům vyšly. V běhu na 3000 m překážek se prosadila Hana Homolková, která doběhla šestá (11:19,58), a hned za ní finišovala v novém kolínském juniorském rekordu Martina Šuková (11:19,98). V hodu kladivem pak olympionička Kateřina Šafránková nedala svým soupeřkám šanci a vyhrála hodem dlouhým 67,20 m. Pět disciplín před koncem se Kolín posunul o jednu příčku na sedmé místo.

Pak ale přišel bojovný kolínský závěr. Nejprve v běhu na 200 metrů Iveta Putalová prohnala nejlepší české sprinterky a doběhla třetí (24,08), ve druhém běhu se pak vítězná Helena Jiranová vtěsnala na 7. místo (24,47). Jen o bod méně pak velmi překvapivě přinesla soutěž v hodu diskem. Kateřina Šafránková poslala hned první hod do vzdálenosti 45,60 m a před ni se dokázala dostat jen reprezentantka Eliška Staňková. Navíc dva body přidala i Zuzana Pražáková (37,08). Běh na 1500 m pak přinesl zisk 3 bodů zásluhou osmé příčky Renaty Vocáskové (4:36,59). Před závěrečnými štafetami byl Kolín stále sedmý, ale ztrácel jediný bod na Pardubice, tři na Plzeň a 18 na Vítkovice.

Skvělý závěr předvedla pak kolínská štafetová kvarteta. Na 4x100 metrů čtveřice Novosadová, Jiranová, Kozlová, Putalová podlehla pouze děvčatům z USK Praha a na 4x400 m si sestava Novosadová, Hálová, Jiranová, Putalová dokonce poradila se všemi soupeřkami (3:45,91). V celkovém součtu se tímto závěrem dostala kolínská děvčata na výborné 5. místo, když od 4. příčky je dělily jen dva body a od medaile bodů patnáct! Před týmem z města na Labi tak skončila jen družstva obou pražských vrcholových středisek a atletky z Brna a Ostravy!

Výsledek Mistrovství ČR:

1. Univerzitní sportovní klub Praha 228, 2. PSK Olymp Praha 141, 3. AK Olymp Brno 136, 4. SSK Vítkovice 123, 5. Sokol Kolín-atletika 121, 6. AK ŠKODA Plzeň 119, 7. Hvězda Pardubice 108, 8. A. C. TEPO Kladno 79, 9. ASK Slavia Praha 37, 10. Sokol Opava 21