Jdi na obsah Jdi na menu

Kolíňáci s pěti tituly nejúspěšnějším klubem MČR do 22 let!

První zářijový víkend patřil kategorii mužů a žen do 22 let, která bojovala o tituly mistrů České republiky v pražském Edenu. Kolínskou atletiku zastupovalo 15 atletů a atletek, kteří prošli výběrem technických delegátů. Medailové ambice měli především sprinteři Helena Jiranová, Štěpán Hampl a Zdeňka Seidlová, mílařka Renata Vocásková a tyčkařka Zuzana Pražáková. 

Jako první z Kolíňáků se představili mladí kladiváři. Pro Barboru Houžvičkovou i Karla Hanuše to byla první zkušenost mezi až o 6 let staršími soupeři, protože jsou teprve prvním rokem v kategorii dorostu. Barbora Houžvičková zůstala výkonem 41,23 m metr za osobním maximem, a to znamenalo 10. místo. Karel Hanuš poslal kladivo na 40,22 m a skončil o jedno místo lépe.

Od jedné hodiny odpolední se pak boje rozhořely naplno. A hned v prvním rozběhu běhu na 100 metrů překážek startovala Helena Jiranová, která nikoho nenechala na pochybách, že je jedním z hlavních kolínských medailových želízek. V silném větru do zad (3,9 m/s) zaběhla výborných 13,40 s, bezpečně zvítězila a postoupila nejrychlejším časem ze všech 23 účastnic. 

Teprve šestnáctiletý tyčkař Jakub Vítek zatím nemůže tak úplně navázat na jarní formu. Svou základní výšku 401 cm zdolal až na potřetí a o 20 cm výše byl úspěšný na podruhé. Výše se už nedostal, a tak zdolaných 421 cm jej zařadilo na 9. místo.

Stejně suverénně jako Helena Jiranová si vedl v rozbězích na 100 metrů Štěpán Hampl. V prvém ze tří rozběhů zaběhl s povolenou podporou větru +1,4 m/s výborný čas 10,66 s a do finále také postoupil nejrychlejším časem. Aleš Moravec ve třetím rozběhu běžel za 11,06 s a Stanislav Jíra ve druhém 11,22 s. Ani jeden z těchto časů na postup do finále nestačil a mladí kolínští sprinteři obsadili 14. a 17. místo. 

Do třetice nejrychlejší čas v rozbězích předvedla v běhu na 400 metrů také Zdeňka Seidlová. Ta vyhrála třetí rozběh za 56,14 s a nejvíce se jí přiblížily Alena Symerská z Kroměříže (56,55) a Alžběta Kratochvílová z pražské Dukly (57,00). V rozběhu na 800 metrů se představil Martin Coubal. Ve svém běhu skončil na 6. místě v čase 1:58,71 min., což znamenalo v celkovém pořadí 17. místo.

A pak už přišlo na řadu první velké kolínské finále. Helena Jiranová, která po celé léto prokazuje vynikající formu, zaklekla ve čtvrté dráze finálového běhu na 100 metrů překážek. Přestože zátěžové bloky jí naměřily neuvěřitelně pomalou startovní reakci 0,339 s, čímž hned na startu zaostala za největšími soupeřkami téměř o 20 setin, v průběhu trati ostatní sprinterky jasně předčila a cílem proběhla v druhém nejrychlejším čase své kariéry 13,38 s a s náskokem téměř tří metrů vybojovala zlatou medaili!

1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Netrvalo ani dvacet minut a příznivci kolínské atletiky se mohli radovat z dalšího vynikajícího úspěchu a mistrovského titulu, tentokrát v podání teprve osmnáctiletého sprintera Štěpána Hampla. Po kvalitní startovní reakci 0,161 s i on porazil ve finále na 100 metrů ostatní soupeře rozdílem třídy a za téměř ideální podpory větru +1,7 m/s zaběhl vynikající osobní a kolínský historický rekord 10,47 s!

1.png

hampl_100.jpg

Další z teprve šestnáctiletých nadějí Sokola Kolín-atletika, výškařka Denisa Pešová, zdolala první dvě postupné výšky 153 a 158 cm a to jí stačilo na 11. místo. Útok na medaili nevyšel tyčkařce Zuzaně Pražákové. Ta zdolala 361 a 376 cm, ale po dvou nezdarech na 391 cm, tedy výšce, na níž její hlavní soupeřky uspěly a která nakonec zajišťovala cenný kov, si poslední pokus schovala na 401 cm, ale tento tah jí nevyšel, a to znamenalo nepopulární čtvrtou příčku. Sobotní kolínskou účast zakončil startem v rozběhu na 400 metrů překážek Jiří Kunt. Druhým místem v rozběhu si zajistil přímý postup do finále sedmým časem 55,26 s.

V závěrečné disciplíně sobotního časového programu, štafetě na 4x100 metrů, kolínská "mužská štafeta", v jejíž sestavě Stanislav Jíra, Marek Řehák, Aleš Moravec a Štěpán Hampl byli dva junioři a dva dorostenci (!), vybojovala vynikající výsledek. Časem 42,24 s o téměř osm desetin vteřiny vylepšila kolínský historický rekord a získala stříbrné medaile za favorizovaným Libercem!

stafeta_m22.jpg

Nedělní program zahájily rozběhy na 200 metrů. Helena Jiranová si v nich opět počínala naprosto suverénně a časem 24,36 s znovu postoupila do finále jasně nejlepším časem. Finálový závod si vybojoval také Štěpán Hampl, který v silném větru do zad zaběhl čas 21,70 s, což byl čtvrtý nejrychlejší výkon. Aleš Moravec časem 22,41 s obsadil 12. místo.

Čtvrtá kolínská medaile cinkla ve finále žen v běhu na 400 metrů. Je bronzová a vybojovala ji časem 55,84 s Zdeňka Seidlová.

1.png

To ale rozhodně nebylo všechno. V následujícím finálovém běhu na 1500 metrů se konečně dočkala Renata Vocásková. V takticky vedeném závodě měla jasně nejrychlejší závěr a v cílové rovince porazila plzeňské Kláru Kováříkovou i Terezu Hrochovou a vybojovala v čase 4:38,33 min. pro kolínské barvy třetí mistrovský titul!

Jiřímu Kuntovi se finálový závod na 400 metrů překážek nevydařil. Časem 57,79 s v něm obsadil až poslední 8. místo. To finálový start Heleny Jiranové na 200 metrů byl úplně jiný příběh. Cílem proběhla se čtyřmetrovým náskokem v čase 23,69 s již podruhé jako mistryně České republiky! O nový osobní rekord ji však připravil příliš silný vítr do zad. 

Kousek od medaile zůstal ve finálovém závodě na stejné trati Štěpán Hampl. Zaběhl čas 21,58 s, což je pouze dvě setinky od jeho osobního rekordu, a na čtvrtém místě jej od bronzu  dělilo 13  setin. Dorostenecký dálkař Robin Martinek také po prázdninách zatím hledá jarní formu. Ani téměř pětimetrový vítr do zad mu nepomohl k lepšímu výkonu než 628 cm, což znamenalo 14. místo.

Zlatou tečku v poslední disciplíně časového programu, štafetě na 4x400 metrů, napsalo dívčí kvarteto Zdeňka Seidlová, Zuzana Pražáková, Renata Vocásková a Helena Jiranová. Právě již v té chvíli dvojnásobná mistryně Helena Jiranová těsně o 21 setin sekundy porazila v dramatickém finiši Janu Reissovou z plzeňské Škodovky a donesla kolík vítězně do cíle v čase 3:51,10 min.

1.jpg

Kolínské atletky a atleti tak dosáhli neskutečného úspěchu. Ziskem pěti zlatých, jedné stříbrné a jedné bronzové medaile se poprvé v historii oddílu stali na mistrovství České republiky nejúspěšnějším českým klubem! K sedmi medailím přidali ještě dvě čtvrtá a jedno osmé finálové místo.

 

 

Náhledy fotografií ze složky MČR22 - J. Kottas, E. Erben, A. Morávek