Jdi na obsah Jdi na menu

Kdo budou nejlepší atleti Kolína za rok 2016? - pokračování III

V minulém pokračování jsme vám představili poslední pětici žáků a žákyň, která má díky svým letošním úspěchům reálnou šanci objevit se v nejlepší desítce kolínských atletů za rok 2016 v této kategorii. V dnešních charakteristikách se přesuneme ke starším atletům, konkrétně do společné kategorie juniorů a dorostu.

Ani v této kategorii není letos jednoduché se mezi nejlepší prosadit, neboť čtyři kolínští atleti se mezi juniory a dorostenci stali mistry České republiky v individuálních disciplínách a další zlato přidalo kvarteto dorostenců na 4x100 m, mezi nejlepší českou osmičku se dostalo hned 14 kolínských atletů. Ty, kteří aspirují na nejlepší desítku, si představíme nadvakrát a dnes začneme opět v abecedním pořadí první sedmičkou.

Jan Balát

balat.jpgSvěřenec Jiřího Tučka dokázal na mistrovství České republiky juniorů ve svém prvním roce v této kategorii výrazně vylepšit své maximum a hodem dlouhým 55,85 m dokázal vybojovat bronzovou medaili v hodu kladivem. Stejně tak třetí příčka mu patří také v českých tabulkách za letošní rok. Mužské kladivo poslal na metu 48,97 m a zaostal za oddílovým rekordem jen 19 cm, pouhý půlmetr mu chybí ke kolínskému maximu i v juniorském šestikilovém kladivu.

Josef Bernat

bernat.jpgSvěřenec Antonína Morávka se v letošním roce prosazoval ve dvou skokanských disciplínách - v trojskoku (12,56) a ve skoku do výšky (189). Právě v trojskoku se dokázal na národním šampionátu dorostenců v hale protlačit na osmou finálovou příčku. Výrazně se podílel i na šestém místě kolínských dorostenců ve finále mistrovství ČR, když byl šestým nejvíce bodujícím závodníkem.

 

Markéta Braunová

braunova.jpgSvěřenkyně Květoslava Paříka sice těsně nedosáhla na finálové umístění na mistrovství ČR, když ve skoku vysokém juniorek obsadila 9. místo, ale její výkonnost vygradovala na podzim, když posunula svůj osobní rekord na 166 cm, což je letos 13. nejlepší juniorský výkon v ČR a řadí ji i do nejlepší ženské čtyřicítky. Třetí příčkou ve finále mistrovství ČR družstev juniorek výrazně přispěla ke 4. místu kolínského týmu.

Martin Coubal

coubal.jpg

Svěřenci Jany Šedinové se vydařil především juniorský šampionát na dráze, kde se časem 1:57,06  min. probojoval do finálového závodu, ve kterém obsadil 8. místo. Tento čas ho v letošním roce řadí na 13. místo tabulek České republiky.

 

Štěpán Hampl

hampl.jpgSvěřenec Antonína Morávka má za sebou velmi vydařenou sezónu, jejímž vrcholem bylo 9. místo na mistrovství Evropy do 17 let v běhu na 100 m a 6. místo se štafetou na 100-200-300-400 m. Stal se mistrem ČR na 100 m a 4x100 m na dráze, stříbro získal na 60 m v hale a na 200 m na dráze, bronz pak získal na 100 m na šampionátu mužů do 22 let a v halové štafetě dorostenců na 4x200 m. Na mistrovství ČR mužů vybojoval tento teprve 17letý dorostenec 5. místo skvělým časem 10,63 s, kterým nejen překonal kolínský historický rekord mužů, ale dostal se na 10. místo letošních evropských tabulek. V českých tabulkách vede žebříček dorostenců na 100 m a je druhý na 200 m časem 21,72, kterým rovněž překonal kolínský mužský rekord, stejně jako v hale na 60 m časem 6,87 s. 

Stanislav Jíra

jira.jpgDalší ze svěřenců Antonína Morávka, který je v tomto roce prvním rokem v kategorii dorostu, vybojoval spolu se Štěpánem Hamplem, Markem Řehákem a Dominikem Holubem zlatou medaili ve štafetě na 4x100 m a podílel se i na halovém bronzu štafety na 4x200 m. Dokázal se také probojovat do finále závodu na 100 m na dorosteneckém šampionátu a vybojoval zde 8. místo. Časem 11,22 s mu patří v českých tabulkách 14. místo.

Hana Klepetková

klepetkova.jpgSvěřenkyni Martina Radikovského se dařilo v halové sezóně, když se na juniorském šampionátu probojovala do finále na 60 metrů, kde obsadila 7. místo. Po dubnovém zranění ale přišla o jarní část sezóny včetně mistrovství ČR a na dráhu se vrátila až na podzim, kdy se podílela na 5. místu družstva žen a 4. místu týmu juniorek ve finále mistrovství ČR.