Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková v Maďarsku sedmá ve skvělé konkurenci

Startem na Memoriálu Istvána Gyulaie v maďarském Szekesfehérváru zkompletovala kolínská kladivářka Kateřina Šafránková tři potřebné výkony do celoroční světové soutěže kladivářek – IAAF World Throw Challenge, což je obdoba Diamantové ligy pro ostatní disciplíny. Na mítinku se sešla skvělá konkurence 15 kladivářek, mezi nimiž nechyběla nejlepší sedmička z uplynulého mistrovství Evropy ještě doplněná nejlepší Američankou Campbellovou.

Kateřina Šafránková sice tentokrát nedokázala zopakovat dlouhé hody na hranici 72 metrů z jejích prvních dvou startů ve World Challange na ostravské Zlaté tretře a ve Štětíně, přesto však na rozdíl od mistrovství Evropy vybojovala v té nejsilnější konkurenci finále. Mimo něj tentokrát zůstaly finalistky ME Zalina Marghievová z Moldavska i Polka Malvina Kopronová, stejně jako její krajanka Ioanna Fiodorowová. Kateřina Šafránková nakonec hodem dlouhým 69,01 m dosáhla na sedmou příčku, když zaostala jediný centimetr za Slovenkou Martinou Hrašnovou. Zvítězila suverénka letošní sezóny Polka Wlodarczyková výkonem 78,10 m, na druhou příčku ale stačil bronzové z ME Skydanové z Azerbajdžánu hod dlouhý 71,69 m.

Ve World Challange si ale Kateřina Šafránková mírně pohoršila, když součtem tří závodů 213,14 m klesla mezi 38 nejlepšími světovými kladivářkami na 6. místo. Vše je ale ještě otevřené, neboť na pátou Američanku Cambellovou ztrácí pouze 29 cm a na druhé místo necelé tři metry! Na druhou stranu ale nemají ještě některé vynikající kladivářky, především Číňanky, zkompletované tři výkony. A tak boj o top desítku bude ještě tuhý. Do konce soutěže zbývají ještě tři závody – olympijské hry v Riu a zářijové mítinky v Záhřebu a Rieti.