Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková šestá ve World Hammer Challenge!!!

Vynikajícího úspěchu dosáhla kolínská kladivářka Kateřina Šafránková v celoročním seriálu World Hammer Challenge, který je obdobou Diamantové ligy v ostatních disciplínách, neboť hod kladivem z bezpečnostních důvodů součástí této soutěže není.

Letošní klání nejlepších světových kladivářů a kladivářek mělo ve svém programu 10 mítinků, které proběhly ve všech pěti světadílech, a finále olympijských her. Daleké hody tedy postupně viděli diváci v australském Melbourne, jamajském Kingstonu, čínském Pekingu, senegalském Dakaru, americkém Eugene, polském Štětíně, v brazilských Sau Bernardu do Campo a Riu de Janeiru, ve finském Turku, maďarském Székesfehérváru a u nás v Ostravě na Zlaté tretře. Celkové pořadí soutěže vzniklo součtem tří nejlepších výkonů jednotlivých kladivářů na těchto mítincích.

Jednoznačnou vítězkou se stala olympijská vítězka a světová rekordmanka Anita Wlodarzyková, která součtem 240,44 m „nadělila“ druhé v pořadí, stříbrné olympijské medailistce Angličance Sophii Hitchonové (218,11), neskutečných 22 metrů. Druhou nejlepší kladivářku od třetí Moldavky Zaliny Marghievové (217,80) pak dělilo naopak jen 31 cm. Čtvrtou příčku obsadila bývalá světová rekordmanka a stříbrná medailistka z letošního mistrovství Evropy Němka Betty Heidlerová (217,52) a páté místo vybojovala nejlepší americká kladivářka Amber Campbellová (215,93).

Šestá příčka už patří kolínské svěřenkyni trenéra Dušana Krále, která si ji vybojovala součtem 213,14 m. Nejlépe se jí vydařil domácí ostravský závod, ve kterém letos poprvé překonala český rekord 72,34 m (ten pak ještě v Kolíně o 13 cm vylepšila), jako druhý závod se jí započítával výkon 71,79 m z polského Štětína a o pátou příčku ji připravil ne úplně vydařený závod v Maďarsku, kde poslala kladivo „jen“ do vzdálenosti 69,01 m.

Pro Kateřinu Šafránkovou, která se v letošním roce dokázala v kategorii dospělých poprvé výrazně prosazovat mezi nejlepší světové kladivářky, jde rozhodně o největší úspěch, který jí také trochu vylepší letošní domácí rozpočet.