Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková prokletí velkých závodů nezlomila

V Las Palmas, hlavním městě Kanárských ostrovů, proběhl letošní Evropský vrhačský pohár, který je pro vrhače hlavním závodem zimní sezóny, stejně jako pro ostatní atletické disciplíny Mistrovství Evropy v hale. Kateřina Šafránková odjížděla k tomuto závodu s vědomím velmi dobrých výsledků v tréninkových testech a s tajným přáním pokořit hned v prvním závodě limit pro srpnové mistrovství světa.

Bohužel už dlouhou sérii, kdy se prozatím Kateřině v kategorii dospělých nepodařilo navázat na velkých akcích na stříbrné medaile z mládežnických šampionátů světa a Evropy, neprolomila ani tentokrát. Už v dopolední "slabší" skupině 13 kladivářek hodila rukavici favoritkám Švédka Ida Stormová, která poslala kladivo do vzdálenosti 70,97 m, a to, jak se později ukázalo, stačilo dokonce na bronzovou medaili.

Ve skupině 12 favoritek nezačala kolínská kladivářka špatně, když v prvním pokusu dosáhla výkonu 69,09 m a dlouho se držela na medailové pozici. V dalších pěti sériích ale přišly tři nezdařené pokusy a dva výkony kratší toho prvního. A tak se postupně přes českou reprezentantku posunuly další z favoritek a v konečném účtování to znamenalo 6. příčku.

První sms reakce Kateřiny byla výmluvná: Tak jsem to zas pěkně po... 69,09 sice není špatný, ale spokojená fakt nejsem. Bylo rozhodně na víc. Házela jsem úplně jinak než na tréninkusad.

Kateřinu čeká teď ještě tvrdá příprava na Kanárských ostrovech, po návratu v domácím prostředí a pak ještě v Jihoafrické republice. Na limit pro Londýn pak zaútočí znovu v prvních závodech letní sezóny, v plánu má i start na kolínských Polabských závodech 1. května.

Výsledek Evropského vrhačského poháru - hod kladivem:

1. Tavernierová (Francie) 71,71, 2. Klaasová (Německo) 71,06, 3. Stormová (Švédsko) 70,97, 4. Petrivskaya (Moldavsko) 69,17, 5. Salmanová (Turecko) 69,13, 6. Šafránková (ČR) 69,09, ... 12. Králová (ČR) 65,75.