Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková překonala český rekord v břemenu

V neděli 5. března se konal už 40. ročník tradiční Velké ceny Pardubic v hodu břemenem, což je doplňková disciplína pro vrhače, především pro kladiváře. Ve velice dobře obsazené soutěži žen dominovala naprosto jasně Kateřina Šafránková, která potvrdila, že je týden před Evropským vrhačským pohárem, který proběhne v Las Palmas na Kanárských ostrovech, ve vynikající formě.

Za svůj vlastní nejlepší český výkon se v soutěži dostala hned třikrát, nejdále hned v prvním pokusu, kdy desetikilogramové břemeno dopadlo do vzdálenosti 22,77 m. Druhou českou sedmdesátimetrovou kladivářku Terezu Královou z USK Praha (19,41) porazila více jak třímetrovým rozdílem, třetí skončila pardubická Adéla Korečková (18,10) a čtvrtá loňská dorostenecká mistryně Evropy Kateřina Skypalová (18,07). Kolínská juniorka Markéta Hartmanová skončila osmá výkonem 11,13 m.

Dobře si vedli i další kolínští vrhači. V závodě mužů vybojoval nestárnoucí Pavel Peňáz čtvrté místo za velmi kvalitní výkon 16,55 m, Tomáš Prajsner pak hodil šestnáctikilogramovým břemenem 11,76 m a skončil na 10. příčce. V závodě dorostenců prokázal velmi dobrou silovou přípravu loňský žák Dominik Král, který dvanáctikilogramové břemeno poslal až do vzdálenosti 16,49 m a obsadil druhou příčku, pouhé dva centimetry za vítězem.