Jdi na obsah Jdi na menu

Kateřina Šafránková letí na olympiádu!!!

Nejlepší kolínská atletka současnosti Kateřina Šafránková dokázala využít největšího kladivářského mítinku na území České republiky – Zlaté tretry v Ostravě - ke splnění svého velkého snu. V konkurenci světové špičky dokázala ve čtvrtečním předprogramu slavného mítinku poslat své čtyřkilogramové náčiní do vzdálenosti 72,34 m, čímž překonala o metr a 18 centimetrů nejen svůj vlastní český rekord z roku 2012, ale především ostrý A limit IAAF pro účast na letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiro!!!

Do Ostravy se už tradičně sjela skvělá konkurence. V kladivářském sektoru se sešly současná světová rekordmanka Polka Anita Wlodarczyková s bývalou světovou rekordmankou Betty Heidlerovou z Německa, na startu byly medailistky z největších světových a evropských soutěží Číňanka Wang Zheng, Němka Kathrin Klaasová a Slovenka Martina Hrašnová. Devítku účastnic pak vedle Kateřiny Šafránkové doplňovaly další vynikající Polka Joanna Fiodorowová s "osobákem" za hranicí 74 metrů, Slovenka Nikola Lomnická a největší rivalka Kateřiny v tuzemsku Tereza Králová. Všechny účastnice závodu tak měly osobní rekordy za metou 70 metrů.

Hned v prvním pokusu Kateřina ukázala, že má vynikající formu, ale při délce pokusu 69,98 m stále k vysněným 71 metrům metřík chyběl. Po první sérii se kolínská kladivářka v obrovské konkurenci zařadila na třetí místo za obě Polky. Ve druhé sérii zapsala Kateřina nezdařený pokus, ale potom to přišlo. Kladivo vypuštěné po čtyřech otočkám z jejích rukou letělo, letělo a zarylo se do trávníku ve vzdálenosti, do které ještě v historii této disciplíny žádná Češka nehodila! Sen každého sportovce se pro Kateřinu Šafránkovou, kterou připravuje trenér Dušan Král, stal již podruhé v jejím životě skutečností a kolínský sport má podruhé za posledních 52 let svou olympioničku! Přitom o tom, že kladivo letí tak daleko, odchovankyně tréninkové skupiny Jiřího Tučka, vůbec nebyla přesvědčená. Nepřišlo jí, že by byl hod nějak zvlášť podařený, a viděla ho dopadnout před čáru. Až podled na opakovaný záběr na velkoplošné obrazovce ji přesvědčil, že hod sice dopadl před čáru, ale až tu druhou, označující 75 metrů!

Není divu, že po euforii z překonání limitu a za ovací moderátora i diváků již další hody nové české rekordmanky dále nezaletěly, když oba zdařené dopadly do vzdálenosti 69 metrů. V celkovém pořadí se před kolínskou olympioničku dostaly ještě Číňanka Zheng a Němka Betty Heidlerová. I pátá příčka je největším úspěchem Kateřiny Šafránkové na Zlaté tretře, zvláště když ji soupeřky s výjimkou vítězné světové rekordmanky porazily jen velmi těsně!

Všichni kolínští atleti kapitánce extraligového týmu gratulují a přejí ji ještě delší hody na mistrovství Evropy v Amsterdamu a především na olympiádě v Riu. Kolínští příznivci sportu pak mohou Kateřinu vidět na vlastní oči v akci už za tři týdny – 12. června – při 2. kole atletické Česká spořitelna extraligy na kolínském stadiónu.

Výsledek závodu:

1. Wlodarzyková (Polsko) 78,54 – nejlepší světový výkon roku, 2. Wang Zheng (Čína) 73,80, 3. Fiodorowová (Polsko) 72,77, 4. Heidlerová (Německo) 72,41, 5. Šafránková (ČR) 72,34, 6. Klaasová (Německo) 71,02, 7. Králová (ČR) 67,07, 8. Lomnická (Slovensko) 68,86, 9. Hrašnová (Slovensko) 66,64