Jdi na obsah Jdi na menu

Hampl a štafeta stříbrní, Pražáková a znovu Hampl bronzoví!

První zářijový víkend letos patřil atletickým bojům o mistrovské tituly v kategorii mužů a žen do 22 let. Česká špička se sešla na stadiónu v ostravských Vítkovicích, kde za týden proběhne Kontinentální pohár, a na startu nechyběla ani patnáctka Koliňáků.

Jako první se v kladivářskêm kruhu představila letos bronzová dorostenka z českého šampionátu Eliška Kopecká. Ta v první sérii poslala kladivo do vzdálenosti 40,98 m, pouze 2 cm za její osobní rekord, a to znamenalo v konečném pořadí 12. místo. Po ni nastoupil do výškařského sektoru Tomáš Puczek. Ten zdolal napoprvé základ 183 cm a napodruhé si poradil se 188 cm. S touto zdolanou výškou se ale už musel spokojit a bylo z toho až 14. misto.

Poté přišly na řadu rozběhy na 100 metrů. Mezi ženami zaběhla Jana Šafránková ve druhém rozběhu čas 12,59 s a tímto výkonem obsadila 13. příčku. V prvním rozběhu mužů obsadil dorostenec Marek Řehák 5. místo za 11,34 s. Pak už zaklekl do bloků Štěpán Hampl, první kolínská medailová naděje. V mírném protivětru zaběhl čas 10,76 s a hladce z prvé pozice postoupil do finále. V posledním rozběhu nastoupil Stanislav Jíra a i on po vítězství za 10,80 s si zajistil finále. Marek Řehák obsadil celkové 16. místo.

Účastníkem třetího rozběhu na 400 metrů mužů byl další z kolínských dorostenců Tadeáš Krakuvčík, který proběhl cílem jako šestý za 51,86 s a celkově skončil osmnáctý.

Velké medailové želízko mėla kolínská atletika v soutěži tyčkařek. Zuzana Pražáková si napoprvé poradila jak se 364, tak 379 cm, ačkoli v tu chvíli začal vítkovický tartan skrápět déšť. V něm zaskočila největší favoritky plzeňská Schejbalová úspěšným prvním pokusem má 394 cm. Kladenská Pöschlová kontrovat dokázala, ale Zuzana Pražáková se s těžkými podmínkami už nevyrovnala. Mnohem hůře se ale vedlo juniorské mistryní světa Amálii Švábíkové, která nezdolala svůj základ 404 cm, a Zuzana Pražáková tak vybojovala bronzovou medaili!

Ve finále na 100 metrů se oba svěřenci Antonína Morávka představili díky nejrychlejším časům v rozběhu v prostředních drahách. Ve finále ale jasně dominoval liberecký Kolář za 10,49 s, Štěpán Hampl o setinku uhájil stříbro za 10,70 s a Stanislav Jíra přišel o bronz až v posledních deseti metrech a v čase 10,75 s doběhl pátý.

Šestnáctiletá Lenka Novotná zaklekla premiérově na mistrovství ČR ke startu rozběhu na 400 m překážek. Ve svém běhu doběhla v osobním rekordu 65,01 pátá a bylo z toho velmi dobré 11. místo jen těsně za postupem.

Závěr sobotního pořadu obstaraly štafety na 4x100 metrů. Sestava děvčat Novotná, Pražáková, Růžičková a Šafránková doběhla na celkovém osmém místě v čase 49,54 s. V mužském kvartetu Marek Řehák, Dominik Holub, Stanislav Jíra a Štěpán Hampl nabíhal kolínský finišman do rovinky jako první, ale liberecký David Kolář nebyl v sobotu k poražení a přehnal se kolem kolínského sprintera. Štafeta tak časem 41,48 s, jen 5 setin za kolínským rekordem, získala druhé kolínské stříbro!

stafeta_22.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedělní pořad z kolínského pohledu zahájili výškařka Denisa Pešová a trojskokan Dominik Holub, kteří oba patří teprve do dorostenecké kategorie. Denisa Pešová bohužel neprolomila sérii nevydařených vystoupení na letních šampionátech, zdolala pouze svou základní výšku 158 cm a obsadila 11.místo.Na rozdíl od ní Dominik Holub hned prvním pokusem doletěl do vzdálenosti 13,74 m, a to mu zajistilo místo ve finále, v němž obsadil 8. místo.

V kladivářském sektoru se představili s mužským nářadím o váze 7,26 kg dva dorostenečtí svěřenci trenéra Petra Sklenáře Martin Buryan a Karel Hanuš. Ti si v soutěži vedli velmi rozdílně, Zatímco Martin Buryan nezaznamenal žádný zdařený pokus, Karel Hanuš se nečekaně zapojil dokonce do boje o medaile. Do finálové osmičky se dostal hodem dlouhým 49,60 m z druhé série. V pátém pokusu si ale hodil vynikající osobní i kolínský dorostenecký rekord 52,51 m a rázem poskočil na bronzovou příčku. O tu ho ale připravil hned následujícím hodem o 92 cm delším o pět let starší Jan Houska ze Spartaku Praha 4. I tak je čtvrtá příčka velkým úspěchem mladého kolínského kladiváře.

V následujících rozbězích na 200 metrů mužů startoval hned v tom prvním Stanislav Jíra. Doběhl na třetím místě za již dvojnásobným zlatým medailistou Davidem Kolářem a Tomášem Nevolem ze Spartaku Praha 4 a musel čekat, zda mu čas 22,10 s bude stačit na postup do finále. Ve druhém rozběhu si Štěpán Hampl snadno poradil se svými soupeři a naprosto zadrženě postoupil přímo za 22,01 s. Třetí rozběh pak rozhodl o tom, že do finále postoupil i Stanislav Jíra.

Výborně si vedl v soutěži tyčkařů letošní dorostenecký mistr ČR Jakub Vítek. Postupně zdolal 438, 453 i 468 cm, což se podařilo jen pětici nejlepších. Na medaili ale bylo potřeba skočit ještě výše, a to se už svěřenci Pavla Berana nepodařilo a obsadil 5. místo.

Nádherné představení předvedli v posledním kolínském vystoupení na šampionátu dvoustovkaři. Štěpán Hampl svedl vyrovnaný souboj s vítězem a novým rekordmanem mistrovství Vítem Müllerem (21,17) i dvojnásobným sprinterským šampiónem Davidem Kolářem (21,24) a v čase 21,39 s vybojoval bronzovou medaili, už svůj třetí cenný kov z tohoto šampionátu. Dařilo se i Stanislavu Jírovi, který proťal cílovou rovinu jako šestý za 22,01 s.

Samozřejmě loňské mistrovství ČR mužů a žen do 22 let, kdy Kolíňáci získali pět zlatých medailí, bylo letos po odchodu ženských špiček z Kolína nedostižné, ale zisk dvou stříbrných a dvou bronzových medailí spolu s jedním čtvrtým, dvěma pátými, jedním šestým a dvěma osmými místy znovu potvrdil příslušnost kolínských mladých atletů do absolutní české špičky.