Jdi na obsah Jdi na menu

Drsná zkušenost Romana Pazdery

Že bude letošní mistrovství České republiky v běhu do vrchu za panujícího tropického počasí těžkou zkoušku fyzické i psychické připravenosti běžců, bylo jasné už před startem, který se uskutečnil v pravé poledne. V kategorii juniorů se do boje o mistrovské medaile, ale také o místa v nominaci na zářijové mistrovství světa, které hostí Andorra, vydalo 18 běžců.

Pro Romana Pazderu byl tento závod na horu Šerák o délce 6 kilometrů, během nichž museli závodníci zdolat 660 metrů převýšení, první zkušeností s touto specifickou atletickou disciplínou. Svěřenec trenérky Jany Šedinové pomýšlel po dvou letošních mistrovských stříbrech na úspěch i tentokrát a podle toho i závod zahájil. Závěr závodu se ale pro něj změnil v drama.

Ukázalo se, že přece jenom úvodní tempo závodu "přepálil" a těsně před cílem závodu se dostal na hranici úplného vyčerpání organismu. Pouhých 200 metrů před cílem v tuhém a vyrovnaném boji o medaile na stříbrné pozici, která by mu zároveň zajistila nominaci na mistrovství světa, zkolaboval a do cíle závodu nedorazil.

Navíc na místě nebyl přítomen žádný zdravotník (!), a tak transport kolínského běžce k vozidlu záchranné služby musela zajišťovat horská služba. Naštěstí po infuzi a následné kontrole v nemocnici je Roman v pořádku, ale jeho první zkušenost s během do vrchu byla hodně drsná a bolestná. Pro Romana i proto, že start na světovém šampionátu byl hodně blízko. Na ten se podívají vítězný Vojtěch Dryák z Lokomotivy Beroun, stejně jako Roman Pazdera teprve dorostenec, který absolvoval trať v čase 33:41 min., a Jan Havlena z Univerzity Brno, který dorazil do cíle o osm sekund později. Bronz pak vybojoval českobudějovický Matyáš Jánský (34:27).