Jdi na obsah Jdi na menu

Dalecký, Vocásková a Hampl vybojovali kompletní kolekci!

První den mistrovství České republiky mužů a žen do 22 let, které hostilo za horkého počasí Kladno, skončil pro kolínské barvy velmi úspěšně. Závodníci v modrobílém vybojovali dvě medaile, dvě čtvrtá, jedno páté a jedno osmé místo.

O největší úspěch se zasloužil svěřenec trenéra Ratislava Šediny Matyáš Dalecký ve výškařském sektoru. Do soutěže vstoupil na výšce 194 cm, kterou zdolal napoprvé, další výšku vynechal a úspěšný první pokus na 202 cm mu už zajistil medaili. Po dalším úspěchu na 205 cm už nemohl být horší než stříbrný, a když si napoprvé poradil i s 208 a 211 cm, stal se mistrem České republiky v této věkové kategorii.

Obrovského úspěchu dosáhl také věkem teprve dorostenec Štěpán Hampl v nejkratším sprintu na 100 metrů. Svěřenec trenéra Antonína Morávka nejprve vyhrál rozběh za výborných 10,67 s, které nijak neznehodnocuje ani vyšší než pro zařazení do tabulek povolená podpora větru. Ve finále v boji s až o pět let staršími protivníky skvěle zabojoval a za regulérní podpory větru v čase 10,69 s vybojoval senzační bronzovou medaili, jen dvě setinky od stříbra.

Na medaili útočila v nejkratším sprintu i Helena Jiranová. Ze svého rozběhu postoupila časem 12,11 s z druhého místa a ve finálovém běhu dokázal tento čas ještě výrazně stlačit. Letos poprvé se časem 11,97 s dostala pod hranici 12 vteřin, v silné konkurenci to ale stačilo jen na „bramborovou“ medaili. Stejného umístění dosáhla také tyčkařka Zuzana Pražáková, ta ale po výkonu 370 cm měla k bronzové medaili, na niž bylo třeba překonat čtyři metry, přece jenom dál.

Pátou příčku vybojovala štafeta na 4x100 metrů, složená ze samých dorostenců, která v sestavě Martinek, Šanc, Jíra, Hampl dosáhla času 44,83 s. Finálovou příčku vybojoval v běhu na 110 m překážek také Jiří Kunt. Ten nejprve postoupil z rozběhu výborným osobním rekordem 15,09 s, ve finále se mu ale už tolik nedařilo a doběhl na 8. místě za 15,81 s. Chuť si však spravil v následném rozběhu na 400 m překážek, když si časem 55,53 s vybojoval postup do nedělního finále, které je na kladenské šestidráze pouze šestičlenné.

Dalším zástupcům kolínské atletiky, kteří se na šampionát probojovali, se už tolik nedařilo. Sprinter Aleš Moravec zaběhl v rozběhu čas 11,22 s, což znamenalo 16. místo, osmistovkař Martin Coubal skončil ve svém rozběhu v čase 1:59,30 min. sedmý a celkově devatenáctý, kladivář Jan Balát nezaznamenal v soutěži žádný zdařený pokus.

V neděli pak atleti Sokola Kolín-atletika pokračovali v úspěšném tažení, když k sobotnímu zisku přidali stříbrnou medaili, hned tři čtvrtá místa a jedno místo sedmé.

O největší nedělní úspěch se zasloužila mílařka Renata Vocásková, která v běhu na 1500 m bojovala v nejlepší dvojici o titul se slávistkou Hrachovcovou, které v závěru podlehla, vybojovala tak cenné stříbro za čas 4:33,91 min. a zkompletovala tak kolínskou medailovou sbírku.

Tento šampionát by kolínští atleti mohli klidně označit jako bramborový, neboť hned pět z nich skončilo těsně pod stupni vítězů. V neděli nejprve vybojoval své životní umístění na mistrovství ČR Jiří Kunt, který proběhl trať 400 m překážek ve výrazném osobním i kolínském historickém rekordu 53,55 s. V největším horku se o další čtvrtou příčku zasloužila také Martina Šuková, která v běhu na 3000 m překážek zaběhla čas 11:39,97 min. O medaili bojoval rovněž diskař Matěj Svoboda, který nakonec poslal dvoukilogramové nářadí do vzdálenosti 42,82 m a také se musel spokojit se čtvrtou příčkou.

Tolik jako této čtveřici se už nedařilo sprinterům na 200 metrů. Helena Jiranová skončila ve svém rozběhu na druhém místě a čas 25,17 s byl nakonec sedmý, tedy první nepostupový. Aleš Moravec zaběhl 22,62 s a celkově skončil na 13. příčce.

Vystoupení kolínských atletů, kteří na šampionátu vybojovali kompletní medailovou kolekci a devět umístění v nejlepší české osmičce, bylo velmi úspěšné.