Jdi na obsah Jdi na menu

Členové atletického centra mládeže Kolín se letos výrazně prosadili

Říjnovým mistrovstvím družstev žáků a žákyň skončila letošní atletická sezóna na dráze, která přinesla členům Atletického centra mládeže Kolín celou řadu špičkových úspěchů.

V letošním roce si rekordní počet členů ACM Kolín vybojoval reprezentační dres České republiky, když na vrcholných světových a evropských akcích a na mezistátních utkáních se představilo 14 závodníků Sokola Kolín-atletika a 2 závodnice z AC Čáslav. Nejlépe si vedl Štěpán Hampl, který na ME do 17 let v Tbilisi obsadil 6. místo jako člen české štafety na 400-300-200-100 m a 9. místo v individuálním závodě na 100 m. Na mistrovství světa do 19 let pak Jana Slavíková jako členka štafety na 4x400 m vybojovala 7. příčku.

Na mezistátním utkání mužů a žen do 22 let Maďarsko – Slovinsko – Polsko – Česká republika reprezentovaly ČR tři kolínské závodnice. Renata Vocásková doběhla na 1500 m na bronzové příčce, Zuzana Pražáková skončila v tyči čtvrtá a Helena Jiranová v běhu na 400 m osmá. Na juniorském mezistátním utkání Maďarsko – Slovensko – Slovinsko – Česká republika si skvěle vedla Martina Šuková, která vyhrála běh na 3000 m překážek, stříbrnou příčku vybojovala na 400 m Jana Slavíková, která také výrazně pomohla české štafetě na 4x400 m k prvnímu místu. Druhá skončila rovněž Zuzana Pražáková ve skoku o tyči a čtvrtou příčku vybojoval Matěj Svoboda v hodu diskem.

Na mezistátním utkání dorostu, které mělo stejné obsazení jako klání juniorů, reprezentoval naše ACM Štěpán Hampl, který triumfoval na 100 m a bronzovou příčku obsadil na 200 m. Rekordní počet reprezentantů pak mělo naše středisko na „mezistátku“ žactva, kde se o vítězství českého výběru v pětiutkání Maďarsko – Slovensko – Slovinsko – Chrovatsko – Česká republika výrazně zasloužila hned sedmička členů ACM. Vítězství si připsala Anna Kozlová na 300 m, která pomohla stejně jako Dominik Holub i k vítězství smíšené štafety na 4x300 m, a na výhře české štafety na 4x60 m se podílel opět Dominik Holub. Ten ještě obsadil druhé místo ve skoku dalekém. Třetí byl kladivář Dominik Král, čtvrtou příčku vybojovala kladivářka Barbora Houžvičková a pátý skončil další kladivář Karel Hanuš. Šesté příčky a 5 bodů pro ČR přinesli ještě diskařka Sára Blehová a tyčkař Jakub Vítek.

Na mistrovstvích České republiky jednotlivých kategorií získali členové Atletického centra mládeže Kolín 9 titulů mistrů České republiky, 16 stříbrných a bronzových medailí a 42 umístění ve finálové osmičce.

Mistry republiky se stali v kategorii mužů do 22 let výškař Matyáš Dalecký, mezi juniory diskař Matěj Svoboda a stýplařka Martina Šuková, v kategorii dorostu Štěpán Hampl a štafeta Sokola Kolín-atletika Jíra, Řehák, Holub, Hampl na 4x100 m a mezi žáky kladivář Dominik Král, tyčkař Jakub Vítek, Anna Kozlová na 300 m a štafeta Sokola Kolín-atletika Řehák, Krakuvčík, Fiala, Holub na 4x60 m. Stříbrné medaile vybojovali Renata Vocásková (1500 m) a Eliška Auersvaldová (5000 m) v kategorii žen do 22 let, juniorky Jana Slavíková (400 m) a Zuzana Pražáková (tyč), dorostenec Štěpán Hampl (200 m) a v žactvu Dominik Holub (60 m a dálka), Karel Hanuš (kladivo), Barbora Houžvičková (kladivo), Sára Blehová (disk) a kvarteto Sokola Kolín-atletika Šmahel, Krakuvčík, Řehák a Holub (4x300 m). Bronzové medaile získali Štěpán Hampl (100 m) a Jana Slavíková (400 m) v kategorii do 22 let, junior Jan Balát (kladivo) a juniorská čtveřice AC Čáslav Novosadová, Beranová, Antošová, Slavíková (4x400 m) a žák Dominik Král (disk). Vedle těchto 23 medailistů se ve finálové osmičce umístili ještě Jiří Kunt, Robin Martinek, Štěpán Šanc, Antonín Vobecký, Aleš Moravec, Lukáš Svoboda, Josef Adamec, Linda Průšová, Monika Doubková, Valentýna Přibylová, Eliška Volencová, Jindřich Semotam, Martin Coubal, Lukáš Kvíčala, Natálie Olivová, Tomáš Pešek, Denisa Pešová a Tereza Čermochová. Celkem 41 členů střediska se tak v letošní sezóně na dráze dokázalo umístit do 8. místa na mistrovství ČR, což je rozhodně velice kvalitní výsledek.

Velmi úspěšná byla družstva mládeže, v nichž členové ACM tvoří vždy základ týmu. Ve finále mistrovství České republiky vybojovali bronzové medaile žáci i žákyně Sokola Kolín-atletika. Na čtvrté příčce skončily juniorky Sokola Kolín-atletika a šestá místa obsadili juniorky Spartaku Vlašim a dorostenci Sokola Kolín-atletika.

Úspěšně si vedlo i družstvo žen Sokola Kolín-atletika, za něž startuje řada členek ACM, když vybojovalo ve finále mistrovství ČR výborné 5. místo. Druholigový celek žen AC Čáslav soutěž vyhrál a ve stejné soutěži Spartak Vlašim skončil třetí. 

 

Náhledy fotografií ze složky Nejlepší z ACM