Jdi na obsah Jdi na menu

Boj o start na mistrovství republiky začal

Do startu letošního gigantu, tedy mistrovství České republiky juniorů a dorostu na dráze, které hostí na konci června Olomouc, zbývá ještě pět závodních víkendů, ale už teď začal boj o účast na něm, Tu si zajistí jen 24 nejlepších sprinterů, překážkářů a běžců do 800 m a 16 nejlepších Čechů v průběžných tabulkách v technických disciplínách s výjimkou dorostenecké dálky a oštěpu, kde letos poprvé proběhnou na třídenním šampionátu kvalifikace za účasti 26 závodníků.

První letošní starty ukázaly, že zatím mohou na boje o medaile pomýšlet v těchto kategoriích téměř čtyři desítky mladých kolínských atletů! Nejpočetněji budou zřejmě zastoupeny kategorie juniorů a dorostenek, kde se momentálně na postupových příčkách pohybuje po 13 závodnících. Hodně blízko jistotě jsou už nyní ti, kteří jsou v aktuální prvé české desítce, ostatní budou muset ještě zabojovat.

V kategorii juniorů budou dokonce k medailovým favoritům patřit čtyři momentální lídři českého žebříčku - Stanislav Jíra, který vede tabulky na 100 metrů, Roman Pazdera, první na 5000 metrů, Jakub Vítek, který skočil nejvýše o tyči, a nejlepší současný kladivář Dominik Král. Druhou příčku drží jak v dálce, tak v trojskoku Dominik Holub a v hodu kladivem Karel Hanuš. Čtvrté místo patří Matyáši Koškovi na stovce a Martinu Buryanovi v kladivu a v prvé desítce výkonů jsou i pátý Tomáš Puczek ve výšce, šestý Marek Řehák na stovce, osmý Tomáš Podnecký v trojskoku (a devátý na 400 m překážek) a rovněž devátý Matěj Koška na 400 metrů. O účast na mistrovství budou muset zabojovat Aleš Höfner a Tadeáš Krakuvčík na 400 m překážek.

Mezi juniorkami má jistotu jedna z nejlepších současných českých výškařek Denisa Pešová, aktuálně druhá, průběžně desátá kladivářka Eliška Kopecká naopak po brzkém ukončení kariéry bude nejspíš v Olomouci chybět. Další juniorkou, která by mohla místo na startovní listině vybojovat, je nyní na 13. příčce v běhu na 3000 metrů Eliška Kliková.

Mezi dorostenci v průběžných tabulkách zaujímá místo v první desítce jen prozatím devátý kladivář Jiří Vejborný. Ostatní, mezi něž patří sprinteři Lukáš Soukal a Jiří Šámal, překážkáři Tomáš Konvalina, Josef Šedivý a Jan Brát, dálkař Vojtěch Teplý, "univerzální" vrhač Jakub Dudáš a oštěpař Filip Moc, kteří drží pozici ve druhé desítce, ještě budou zřejmě muset nějaké setiny či centimetry ve svých výkonech přidat.

Nejlépe postavenou dorostenkou je v tuto chvíli sprinterka Kristýna Šlehubrová, třetí na stovce a pátá na dvoustovce. Pátá příčka patří i výškařce Anitě Hruškové a Kateřině Tvrdé na 300 m překážek. Šestá je ve výšce i dálce Natálie Olivová, tu ale nejprve čeká na přelomu května a června ve Zlíně šampionát ve vícebojích. Stejná příčka patří stovkařce Janě Šafránkové i koulařce Barboře Malé, sedmá je trojskokanka Helena Rothanzlová a do desítky se aktuálně vejdou i osmá Lenka Novotná na 100 m překážek, devátá Eliška Drábková v kladivu a desátá Žaneta Vrbová v oštěpu. Blízko k účasti na šampionátu má také středotraťařka Vanessa Adamcová, Lucie Olivová na 300 m překážek a koulařka Lucie Seifertová.

Vylepšit si své tabulkové postavení mohou všichni kolínští závodníci a závodnice už tuto sobotu, kdy hostí v domácím prostředí stadiónu Mirka Tučka v Borkách druhé kolo přeboru Středočeského kraje družstev mládeže.