Jdi na obsah Jdi na menu

Atleti bojují o start na šampionátech

Uplynulý týden nabídl atletům, kteří usilují o nominaci na halové šampionáty jednotlivých kategorií, řadu závodních příležitostí. Kolínští atleti se pokoušeli dostat do nejlepší české šestnáctky (ve sprintech čtyřiadvacítky), která má právo startu na mistrovství ČR, na mítincích v Jablonci i v Praze a na otevřených přeborech krajů Jihočeského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého i Pardubického.

Ve výborné formě se představili především trojskokanka Šárka Vachata, která dolétla na 12,54 m a vede průběžné české tabulky žen, junior Stanislav Jíra, který zaběhl osobní rekord na 60 metrů 6,81, porazil tentokrát Štěpána Hampla (6,85), a vede české juniorské tabulky (pátý je v tabulkách mužských, hned za Štěpánem Hamplem). Juniorské tabulky suverénně vede i tyčkař Jakub Vítek, který tentokrát překonal 470 cm. Třetí místo drží dorostenka Jana Šafránková, která si vylepšila osobní maximum na 60 metrů na 7,78 s.

Výškař Matyáš Dalecký překonal na hvězdně obsazeném Hustopečském skákání 210 cm, ale z Čechů skončil tentokrát až čtvrtý a stejná příčka mu patří i v tabulkách. O start na šampionátu by se nemusela strachovat ani dorostenecká koulařka Barbora Malá, která vyhrála mítink ve Stromovce za 12,28 cm a patří jí tabulková šestá příčka, stejně jako juniorskému sprinteru Marku Řehákovi, který tentokrát zaběhl 60 metrů za 7,13. První českou osmičku uzavírá junior Tomáš Puczek,  který zdolal ve výškařském sektoru 192 cm, stejně jako žák Šimon Kratochvíl, který dosáhl v běhu na 150 metrů času 18,00 s. Do aktuální české desítky patří i koulař Pavel Krejča mezi muži (14,29) a nově i dorostenec Vojtěch Teplý v trojskoku (12,03) a juniorská vytrvalkyně Eliška Kliková (3000 m 11:51,39).

O nominaci se ještě budou muset poprat ti, kteří jsou na jejím pomezí. To platí v dorostenecké kategorii o překážkářích Josefu Šedivém (8,72) a Tomáši Konvalinovi (8,77), tyčkařce Lucii Olivové (270), sprinterech Jiřím Šámalovi (60 m 7,33) a Lukáši Soukalovi (200 m 23,37) či junioru Tadeáši Krakuvčíkovi na 400 m (51,36).

Už teď je zřejmé, že kolínská atletika bude mít na letošních halových šampionátech bohaté zastoupení. České tabulky výkonů se ale budou ještě výrazně měnit, neboť první z mistrovství ČR (v kategorii mužů a žen) proběhne až za tři týdny. Do bojů také zasáhnou ještě další kolínští atleti.