Jdi na obsah Jdi na menu

Anna Radikovská má po dramatu olympijské stříbro!

Letošní Letní olympiádu dětí a mládeže hostí Liberecký kraj. V atletických soutěžích, které odstartovaly v pondělí na stadiónu v Jablonci nad Nisou, reprezentovala Středočeský kraj čtveřice starších žáků a žákyň našeho oddílu. Do pondělních bojů zasáhl první z nich, sprinter Vít Vinduška.

Svěřenec Antonína Morávka nejprve zaklekl do bloků rozběhu na 60 metrů. S regulérní podporou větru 1,1 m/s si zaběhl nový osobní rekord 7,27 s, doběhl třetí a to mu vyneslo přímý postup do semifinále. V něm v protivětru -0,8 m/s už tak rychlý nebyl a v čase 7,45 s doběhl na páté příčce a musel čekat na doběh druhého semifinále, zda mu tento výkon bude stačit na postup do osmičlenného finále. Naštěstí pro něj druhý semifinálový běh se pral s protivětrem o síle -3,9 m/s, a tak kolínský sprinter postupovou pozici bez problémů udržel.

Úterní boje na olympiádě zahájila z kolínského pohledu svěřenkyně Květoslava Paříka Anna Pátková a v kvalifikaci skoku vysokého si vedla výborně. Na první pokus překonala 148, 153 i 158 cm a suverénně prošla do finálové dvanáctky dívek, které tuto výšku překonaly. Ve finále běhu na 60 metrů pak vybojoval Vít Vinduška v čase 7,36 s sedmé místo. Třetím Kolíňákem, který se na Letní olympiádě mládeže v tropickém úterním vedru představil, byl další ze svěřenců Antonína Morávka Šimon Kratochvíl. Ten zaklekl do bloků druhého ze tří rozběhů na 300 metrů, ale přestože si výrazně vylepšil osobní maximum na 37,68 s, na postup do finále to nestačilo a obsadil celkově 13. místo.

Ve středečním úmorném vedru zahajovala ve stejný okamžik dvě finále s kolínskou účastí, když se ve 14:30 hod. rozběhla výška starších žákyň i oštěp stejné kategorie. V sektoru se bohužel výrazně kratší dobu zdržela výškařka Anna Pátková. Ta sice zdolala na první pokus 148 i 153 cm, ale následující postupná výška 157 cm už byla na rozdíl od úterní kvalifikace nad její síly a kolínská závodnice obsadila 11. příčku.

Vrchol kolínské účasti ale přišel na opačné straně stadiónu. Anna Radikovská ve finále oštěpařek sice nezahájila nijak oslnivě, když v prvém pokusu poslala 500 gramů těžké náčiní jen 33,94 m. Ani druhý pokus se jí příliš nepovedl, ale dolétl na 37,15 m, a tato vzdálenost jí i při nezdařeném třetím pokusu zajistila finálovou osmičku, kam postupovala z páté příčky. Další metrová zlepšení přišla ve čtvrté i páté sérii. Zatímco 38,04 m kolínskou oštěpařku posunulo jen těsně pod stupně vítězů, pátý hod 39,14 m už znamenal průběžný bronz. V závěrečné sérii nejprve nevyšel ani poslední hod letošní nejlepší české oštěpařce Jessice Nechanické, která tak skončila bez medaile, a hned za ní se ke své poslední šanci rozběhla svěřenkyně trenérů Martina Radikovského a Jiřího Tučka. Oštěp z její ruky doplachtil o dva metry dále, než dokázala kdy v životě hodit, a nový kolínský historický rekord 42,20 m znamenal vedení i letošní aktuálně nejdelší český hod! Před sebou ale měla poslední hody ještě čtveřice soupeřek. Kolínská závodnice vydržela na čele pořadí až do úplně posledního hodu soutěže. V něm ale dokázala reprezentantka Plzeňského kraje Magdaléna Hellmayerová, která dlouho soutěž vedla, zabojovat, a poslala oštěp na vítězných 42,48 m. Přesto je stříbrná olympijská medaile pro Annu Radikovskou největším úspěchem její zatím krátké kariéry.

Tečku za kolínskými vystoupeními v atletické části olympiády udělaly závěrečné smíšené štafety staršího žactva na 4x60 metrů. Vít Vinduška byl členem středočeské sestavy, která doběhla na 5. místě (28,17), Šimon Kratochvíl a Anna Radikovská pak byli členy kvarteta, jež doběhlo patnácté (28,88).

radikovska.jpg