Jdi na obsah Jdi na menu

1. kolo závodů přípravek

V neděli 8.5.2016 proběhlo na stadionu SKP Olympia v Kutné Hoře první kolo závodů atletických přípravek. Za nádherného slunečného počasí to pro nejmenší kolínské atlety byl vstup do sezóny více než podařený.

Jako první se na start sprintu na 60m postavili chlapci ročníku 2005 a hned v úvodním závodě byli kolínští vidět. Skvělé druhé místo si vybojoval Jiří Synek za 9,35 s a na stupních vítězů ho třetím místem doprovodil Vojtěch Pernica za 9,53 s. Do první desítky se ještě vešel na pátém místě Štěpán Kára a na devátém Daniel Škop. Na 60m dívek se nám tolik nedařilo a tak se bohužel žádná kolínská závodnice nevešla do první desítky.

To naopak v dalším sprintu na 60m, tentokrát ročníku 2006 si kolínští opět připsali medailové umístění a to zásluhou Davida Výborného, který skončil na vynikajícím třetím místě za 9,98. V nejlepší desítce ho ještě doplnil Jan Švach sedmým místem. A ani tentokrát to ve sprintu dívkám na medaile nevyšlo. Do první desítky se v nabitém závodě probojovaly Adéla Sahulková na pátém místě, Adéla Kopelentová a Klára Pokorná na osmém a devátém místě.

Zato chlapci ročníku 2007 byli ve svém sprinterském snažení tentokrát na 50m úspěšnější a skvělé druhé místo vybojoval Kryštof Šantrůček za 8,12 s. Na šestém místě se ještě ukázal Jakub Mušák. Po té nastoupily ke svému boji ve sprintu dívky, kde zvítězila Anna Němcová výkonem 8,42 s a pověsila si tak na krk zlatou medaili. Na solidním čtvrtém místě se ukázala Aneta Benešová a na sedmém Anna Cukrová.

V kategorii těch nejmladších sprintérů na 50m ročníku 2008 to tentokrát kolínským nezacinkalo a připsali si čtvrté místo výkonem Jakuba Coubala 9,02 s a osmé a deváté místo zásluhou Jakuba Ženíška a Martina Hovorky. Podobně si vedly i dívky a nejvýše se z kolínských dostala Veronika Linhartová na šesté místo výkonem 9,52 s.

Po sprintech se závodníci představili v dálkařském sektoru a hned na úvod zde chlapci ročníku 2005 vybojovali dvě medailové umístění. Skvělé druhé místo za 365 cm patřilo Štěpánu Károvi a doplnil ho Vojtěch Pernica za 364 cm na místě třetím. Dívkám tolik štěstí nepřálo, sedmé místo vybojovala Magdaléna Jelínková.

Dálka v podání ročníku 2006 byla opět skvělá. Druhé místo si zaslouženě vybojoval David Výborný za 352 cm a třetí pak Jan Švach za 324 cm. V kategorii dívek medaile unikla jen těsně Adéle Sahulkové, která skončila na čtvrtém místě. Pro deváté místo si doskočila Klára Pokorná.

Další úspěch ze skoku dalekého přišel díky ročníku 2007. Nejdříve Kryštof Šantrůček vybojoval páté a Jakub Mušák osmé místo a poté se již o slovo přihlásily dívky. Tentokrát se již kolínští mohli radovat. Na skvělém druhém místě skončila Anna Němcová za 319 cm a podpořila ji i Anna Cukrová, která si za 315 cm připsala třetí místo. Bohužel na ne příliš oblíbeném čtvrtém místě skončila Aneta Benešová, které unikla medaile jen těsně už podruhé.

Ročníku 2008 to bohužel necinkalo. Chlapci Jakub Coubal a Martin Hovorka vybojovali čtvrté a páté místo. V dívkách skočila pro nejlepší kolínské umístění a osmé místo Veronika Linhartová.

Dále se závodníci vydali ukázat svoje dovednosti v hodu kriketovým míčkem. Ti nejstarší ročníku 2005 si vedli velmi dobře. Své první vítězství si odvezl Jiří Synek za 35,09 m a v dívkách nejdále dohodila Magdaléna Jelínková a skončila na osmém místě.

Jejich mladší kolegové se opět probojovali na stupně vítězů. Nejdříve David Výborný, který si vyházel skvělé druhé místo výkonem 27,21 m. Hned poté ho napodobila také stříbrným umístěním i Klára Pokorná za 27,37 m. V chlapcích se ještě vešel do první desítky Jan Švach na sedmém místě a v dívkách Adéla Kopelentová na místě šestém, Eliška Benešová skončila devátá a Adéla Sahulková desátá.

Ani ročník 2007 nevyšel medailově na prázdno. Nejdříve se pod stupních vítězů seřadili Kryštof Šantrůček a Jakub Mušák za čtvrté a páté místo a poté se již o slovo přihlásily dívky. Na medaili a třetí místo dosáhla Anna Cukrová za 19,72 m a za ní se na čtvrtém a pátém místě seřadily Aneta Benešová a Anna Němcová.

A ani ti nejmenší neodjeli s prázdnou. Kryštof Saiver skončil na neoblíbeném čtvrtém místě a Jakub Coubal na místě devátém. To dívkám se dařilo o poznání lépe. Na stříbrnou medaili tentokrát dosáhla Ella Pagačová za 12,40 m a páté místo obsadila Gabriela Malinová.

Poté již přišly na řadu štafety a ani zde se kolínští neztratili. Nejstarší chlapci ve složení Jan Švach, Vojtěch Pernica, David Výborný a Jiří Synek vybojovali ve strhujícím závodě druhé místo a dívkám ve složení Adéla Sahulková, Natálie Kondrátová, Tereza Radikovská a Klára Pokorná unikla medaile jen těsně a po velkém souboji se štafetou Čáslavi skončily čtvrté.

Ve štafetách se neztratily ani nejmladší kolínské naděje, obě štafety si odvezly perfektní druhá místa. Nejdříve chlapci ve složení Jakub Coubal, Kryštof Šantrůček, Martin Hovorka a Jakub Mušák, poté dívky ve složení Anna Cukrová, Anna Němcová, Gabriela Malinová a do cíle donesla kolík Aneta Benešová, která si tak druhým místem alespoň spravila chuť po třech čtvrtých místech.  

Fotogalerii závodů naleznete zde.